Passie voor Wijn

Gemaakte wijnreizen

 
 
20180717_171410.jpg
20180721_065017.jpg

Via Nantes Frankrijk, Rioja Alta en Rias Baixas in Spanje en St. Emillion in Frankrijk

Heerlijke witte Loire wijn, gemaakt van Chenin Blanc ook wel Muscadet genoemd, genieten van heerlijke rode Tempranillo van verschillende leeftijden zoals Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva uit het noorden van Spanje, Witte fantastische Albarino uit Noord-West Spanje, boven Portugal (voor veel mensen onbekend maar echt topwijn) en een echte heerlijke rode Bordeaux uit HET wereldberoemde gebied.

20180717_232204.jpg

Dit is echt een wijnbelevenis geworden waarbij de inwendige mens wordt verwend met heerlijk eten en topwijn bij mooie wijngaarden, wijnhuizen en bodega's waarbij er veel uitleg wordt gegeven over de druif, het terroir, en natuurlijk de wijn.

20180723_160851.jpg
 
Zuid-Africa wijnproeven

Zuid-Afrika

In december 2017 heb ik een mooie reis naar Zuid-Afrika mogen maken. Ik heb daar een rondreis gemaakt en meerdere wijngebieden bezocht. Niet iedereen weet dat er zoveel wijngaarden in Zuid-Afrika zijn maar waarom ook niet, de omstandigheden zijn daar optimaal en de druif heeft het daar prima naar zijn zin. Je hebt 3 grote gebieden waar de meeste wijngaarden zijn aangelegd:

Coastal Region: Stellenbosch, Paarl, Constantia, Swartland en Tygerberg
Breede River Valley: Worcester, Nye Valley en Robertson
Cape South Coast: Walker Bay en Elgin

Ik heb dan ook van veel mooie wijnen mogen genieten. Er is zoveel variëteit in de druiven dat er altijd wel iets van je gading tussen zit. De druiven die daar optimaal groeien zijn: Syrah, Chardonay, Chenin blanc, Cabarnet Sauvignon, Sauvignon blanc, Merlot en natuurlijk de signatuurdruif van Zuid-Afrika, de Pinotage. Deze groeit alleen in Zuid-Afrika en is een kruising tussen Pinot noir & Cinsault. De wijn is dan ook goed te verkrijgen maar de Pinotage waar mijn voorkeur naar uit gaat is die van Mererendal.

Ik neem je graag mee op een rondreis door de verschillende gebieden tijdens een wijnproeverij zodat ook jij de verschillen kan proeven.

 

 
DSC_0450.JPG

Italië

Wie kent Italië niet, het land van zon, lekker eten en heerlijke wijntjes. Ik ben vaak In Italië geweest en altijd genoten van de relaxte sfeer en de Italiaanse keuken. Persoonlijk vind ik het een heerlijk land en omdat ons gezin er vaak is geweest was dit voor ons ook de reden om 2 jaar geleden te trouwen in een zeer oude stad, in een mooie Italiaanse villa met een klein gezelschap om te genieten van al het goede wat Italië te bieden heeft.

Het land heeft verschillende gebieden waar top wijn wordt gemaakt.

Noord-Italië: Barolo, Barbaresco, Asti, Alba en Gavi
Midden-Italië: Toscane (noord,zuid en het kustgebied), Umbrië, Lazio, Le Marche en Abruzzo
Zuid-Italië: Campanie Basilicata, Puglia en Sicilie

Elk gebied heeft dan ook zijn eigen specialiteit. Van de exclusieve en stevige  Barolo, feestelijke Prosecco,heerlijke Brunello tot de diepe en volle smaak van de Negroamaro. Het is zo'n uitgestrekt land met verschillende klimaten, gebergten, de zee en niet te vergeten de brandende zon in het zuiden. Dit heeft allemaal effect op de druif, de wijngaarden en uiteindelijk de wijn. De verschillen in wijn zijn dan ook zeer groot daar er tevens een brede reeks aan wijnstijlen te vinden is.

Ik neem je graag mee op een rondreis door de verschillende gebieden tijdens een wijnproeverij zodat ook jij de verschillen kan proeven.

 

 

 

 
Reims.jpg

Frankrijk

Veel Nederlanders zijn wel eens in Frankrijk geweest en weten dat Frankrijk de bakermat van de wijn is. Het Noorden, waar  Champagne ligt, heeft hetzelfde weerklimaat als Nederland terwijl het Zuiden, aan de Mediterraanse kust, het zomers heerlijk vertoeven is. Uiteraard met een glaasje wijn, een olijfje, stukje kaas of plakje worst. 

Het land is groot en heeft verschillende gebieden waar klasse wijn wordt gemaakt. Ik wil hier toch iets dieper voor je op ingaan.

Noord-Frankrijk: Champagne
Champagne blijft de meest prestigieuze mousserende wijn van de wereld. De reputatie is zo groot, dat bijna alle mousserende wijn van kwaliteit, niet alleen op dezelfde manier gemaakt wordt, maar ook van dezelfde druivenrassen: Pinot Noir, Chardonnay en pinot meunier.
De 2 steden waar het allemaal om draait zijn Reims en Epernay. Rondom dit gebied zijn alle wijngaarden gelegen. Het is daar erg mooi en mocht je er eens een weekend tussenuit willen in de lente of zomer, en je houdt van Champagne dan zou ik je adviseren daar eens naartoe te rijden. Je hebt in dat gebied champagneroutes waar je bij verschillende wijnhuizen een glaasje kan proeven. Je rijdt dan door de hoge heuvels, op kronkelende weggetjes door de wijngaarden. Een leuk hotel is daar zo gevonden, zeker in Reims waar het bezoek aan de cathedrale Notre Dame, niet mag ontbreken. Ook borrelen op de grote markt is zeker niet verkeerd.

Midden-Frankrijk: Bordeaux, Bourgogne,Beaujolais, de Elzas en de Loire

Bordeaux: Bordeaux is het grootste appellationgebied in Frankrijk. Niet alleen qua volume maar ook in geldwaarde. Veel van de meest prestigieuze namen op wijngebied zijn hier gevestigd. Bordeaux is daarom weer onder te verdelen in de districten Medoc, Haut Medoc, de Graves, Sauternes en natuurlijk Saint Emilion en Pomerol. Er zijn er meer dan 50 verschillende appellations in Bordeaux. Je hebt hele mooie Bordeaux wijnen waarin de Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc en Petit verdot zijn geblend tot een top kwaliteit product. Uiteraard zijn de hoeveelheden van deze druiven in de blend  per gebied en wijnhuis anders. Verder mogen we de Sauvignon blanc en Semillon uit de Graves niet vergeten net als de fantastische Sauternes, die door de edele rot een mooie zoete wijn kan voortbrengen met een hoog zuurgehalte en smaken van abrikoos en citrusschil met tonen van toast en vanille.

Bourgogne: Bourgogne begint in het Noorden en gaat naar het Midden van Frankrijk. Omdat het zo'n groot gebied beslaat, varieert het klimaat nogal. Zelf had ik het gevoel, toen ik door de Bourgogne reed, meer op het platteland te zijn waar vele parels zijn gesitueerd. Bourgogne is de bakermat van de Pinot noir en Chardonnay. Deze druiven worden dan ook het meeste verbouwd echter door de verschillende klimaten en bodem worden er met dezelfde druiven toch hele andere smaken verkregen.  Ik ben zelf groot fan van de Chablis en de Pouilly-Fuisse, beiden heerlijke wijnen maar de verschillen kunnen niet groter zijn dan tussen deze 2 wijnen. De Chablis, zo heerlijk fris met smaken van citrusfruit en hoge zuren terwijl de Pouilly-Fuisse smaken heeft van tropische- en steenvruchten met toastachtige houtsmaken.

Beaujolais: Iedereen heeft wel eens een fruitige fles Beaujolais in zijn handen gehad en een glaasje gedronken. In Beaujolais wordt de productie overheerst door de rode wijn van de Gamay druif hoewel het mogelijk is om ook andere druiven te telen. De Beaujolais Nouveau is speciaal gemaakt om jong te drinken. Deze mag niet eerder op de markt komen dan voor de derde donderdag in de maand november. Persoonlijk vind ik de Beaujolais Cru uit Morgon het lekkerst, daar deze meer structuur heeft, met meer concentratie van fruit en tannine waardoor deze beter kan worden van flesrijping. Smaak is natuurlijk heel persoonlijk en daarom ben ik benieuwd naar jouw favoriete Beaujolais.

de Elzas: of Alsace zoals ze daar zeggen is ongelooflijk mooi. De dorpjes zijn zeer pittoresk, liggen tussen de wijngaarden in en lijken wel uit een sprookje gekomen. Dit heeft natuurlijk te maken met de turbulente geschiedenis die dit gebied heeft gehad. Het gebied is wel degelijk Frans, de mensen voelen zich Frans echter spreken ze net zo goed Duits omdat ze 2-talig worden opgevoed. Ik vind het een bijzonder gebied met de wijngaarden op steile, zonnige hellingen en waar de ooievaar tussen de wijnstokken loopt. Bijna alle wijnen uit de Elzas worden gemaakt van 1 druivenras, welke ook op het label staat vermeld. Ze zijn zeer aromatisch en de vinificatie is er dan ook op gericht om de smaken, aroma's en frisheid te behouden door het gebruik van termperatuurgestuurde RVS tanks. De Riesling en Pinot blanc hebben mijn voorkeur, echter moeten we de Gewurtztraminer, Pinot gris en Muscat niet vergeten.

De Loire: De Loire is de langste rivier van Frankrijk en bijna alle wijngaarden liggen aan aan het einde van de rivier, richting de Atlantische Oceaan. De wijngebieden kan je groeperen op 4 gebieden die elke hun eigen klimaat hebben waardoor er zeer verschillende wijn kan worden gemaakt. Van frisse en expressieve Sancerre en Pouilly-Fume, zoete witte wijn uit Coteaux du Layon of halfzoete rosé uit Anjou-Saumur, ze zijn zeker het proberen waard.

Zuid-Frankrijk: Rhône, Languedoc en Roussillon en de Provence

Rhône: Veel krachtige en bijzondere Syrah komt uit de Noordelijke Rhône, Côte Rôtie, Saint-Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage en Cornas, maar ook de Viognier uit Condrieu, met zijn aroma's van bloesem en steenvruchten, heeft hier een grote reputatie.
In de Zuidelijke Rhône staat voornamelijk de Grenache aangeplant vanwege het warme mediterrane klimaat. De beste wijnen worden gemaakt bij Chateauneuf-du-Pape, grootste crus in het Rhônedal.
Wist je trouwens dat dit het eerste gebied was met een Appellation Controlee in Frankrijk?

Languedoc- Roussillon en de Provence: De wijngaarden in dit gebied liggen aan de mediterraanse kust in het zuiden van Frankrijk en de blauwe druiven worden hier in de meerderheid geteeld. De belangrijkste rassen zijn Grenache, Syrah, Carignan en Cinscault maar omdat dit een zeer warm mediterraan klimaat is, zijn de omstandigheden voor bijna alle druivenrassen ideaal. Wel wil ik je mijn voorkeur voor wijn uit dit gebied aangeven en dat is de houtgerijpte Chardonnay uit Limoux en de Bandol met zijn dieprode kleur met veel body en smaken van braam en zoethout.

Wil jij het echt Frankrijk ervaren, boek dan een wijnproeverij bij mij.