Wijn bewaren
Wijn heeft zuurstof nodig zodat de aromaās tot volle smaak kunnen komen echter als wijn te lang open staat, gaat de wijn in de fles oxideren en dit tast de smaak aan. Zodra de wijn in aanraking komt met zuurstof (dus wanneer de fles geopend wordt) gaat dit proces van start. Dit is de reden dat wijn die te lang openstaat, een zure en azijnachtige geur en smaak krijgt.
Het liefst bewaar ik geen geopende wijn. Hoe je het ook wendt of keert, de kwaliteit wordt altijd minder. Zeker met een goedkopere, minder goede kwaliteit wijn proef je gelijk dat de wijn open heeft gestaan. Sommige wijnen, welke van een zeer goede kwaliteit zijn, kunnen zelfs lekkerder smaken nadat de fles is geopend. We praten dan over een aantal uren tot 1 dag.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, of het nu rode, rosĆ© of witte wijn betreft dan blijft de smaak het beste behouden. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Witte wijn kan je iets langer bewaren, tot 4 dagen maar je zult merken dat de frisse en fruitige smaak vermindert. Er zijn verschillende manieren om het oxidatieproces te vertragen zoals een vacuĆ¼mpomp (enkele dagen extra) het spuiten van argon gas zoals Oxxi Wine Protector (ruim 2 weken) of de Coravin (enkele weken). Argon gas is een edelgas zonder geur- en smaakstoffen, wat zwaarder is dan zuurstof en een laagje over de wijn legt zodat er geen zuurstof bij kan komen. Vooral de Coravin is ideaal daar dit een dunne naald heeft die door de kurk heen gaat waardoor de kurk niet uit de fles gehaald hoeft te worden. De wijn komt via de naald uit de fles en spuit gelijk argon gas in de fles. De Coravin is echter wat duurder (ruim ā¬ 100,-) terwijl je de Oxxi Wine Protector al kan kopen voor (ā¬ 8,00) bij je wijnspeciaalzaak of internet. Wel blijft het belangrijk de wijn op een koele, donkere plek te bewaren.
Ik denk niet dat je ziek kunt worden van wijn die langer dan 1 week open staat hooguit kun je er wat last van hebben. Niet veel mensen zullen deze willen drinken want de zure lucht komt je tegemoet en de smaak is echt niet lekker.
Wat kan je doen met de restjes wijn; persoonlijk gebruik ik restjes rode wijn veel in het eten. Vooral in de winter kun je de rode wijn aan veel dingen toevoegen zoals Lasagne, Pastasaus, Stoofvlees, Stoofpeertjes, Gluwein maar in de zomer kun je er altijd nog Sangria van maken. Heb je wat witte wijn over, deze kun je in de koelkast bewaren en gebruiken om er een dressing van te maken voor in de salade daar het toch een soort wijnazijn is geworden. Ook een leuke tip is restjes witte wijn gebruiken om rode wijn vlekken uit je kleding te krijgen. Beetje witte wijn over de vlek, wat zout en gelijk in de wasmachine met wasmiddel. Je zult zien dat je vlekken eruit zijn.
Champagne en mousserende wijnen
Ik raad af om champagne en mousserende wijnen langer dan 1 dag te bewaren. Er zijn mousserende wijnflesafsluiters die de druk in de fles kunnen bewaren zodat het koolzuur erin blijft echter de goede smaak verdwijnt snel. Een goede reden om de fles in Ć©Ć©n keer leeg te drinken.
Versterkte wijnen
Aan versterkte wijnen als port, sherry of madeira is tijdens het maken van de wijn, alcohol toegevoegd. Hierdoor gaan de wijnen wel tot een maand na opening mee. Net als andere wijnen is het belangrijk om de versterkte wijnen op een koele en donkere plek te bewaren. Wanneer de wijnen aan zonlicht worden blootgesteld verliezen ze al snel smaak.
Deze info heb ik ook gedeeld aan het TV programma Radar. Check de link.https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/hoelang-kun-je-een-geopende-fles-wijn-nog-bewaren/
Comments