top of page

Montalcino - Italië

Bijgewerkt op: 7 jun. 2023

Ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza bevindt zich in het adembenemende Natuurpark Val d’Orcia een klassiek sprookjesachtig heuveldorp; Montalcino. In dit prachtige dorpje, geheel omringd door vestigingsmuren, is een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen gevestigd. Maar wat Montalcino wereldwijd beroemd maakt, is de productie van de kostbare Brunello rode wijn.


Montalcino was al bekend om zijn fijne rode wijnen in de 15e eeuw. De wijn mag alleen van 100% Sangiovese gemaakt worden en een minimale oudering van 4 jaar voor de gewone wijn en 5 jaar voor de reserve wijn ondergaan voordat ze verkocht mogen worden, waarvan 2 jaar op grote eiken vaten. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurstbetaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro's kosten.

Brunello wijnen zijn echt heerlijk maar jammer genoeg erg prijzig. De Brunello van Val di Suga is granaatrood. De rijke, complexe neus opent zich onmiddellijk met donkere kersen, sinaasappel en violet en later bredere, meer complexe tonen van bosbes, vanille, tabak, kaneel en chocolade met een menthol-afwerking. In de mond heeft deze Brunello een klassieke stijl, elegante tannines en een lange afdronk.


Mocht je een fles te prijzig vinden, bezoek dan gewoon 1 van de leuke wijnbarren of restaurants en geniet daar van een heerlijk glas wijn. Het eten is hier ook overheerlijk en de middeleeuwse stad, omringd door wijngaarden is een bezoek zeker waard.

Leuke lunch tip voor een goede betaalbare lunch met een goed glas wijn: Le Potazzine

Comments


bottom of page