top of page

Sicilië - Italië

Bijgewerkt op: 7 jun. 2023

Sicilië is het grootste eiland in de Middelandse Zee. Hoewel het er heel droog is, produceert het eiland toch veel wijn. Sicilië is met een jaarlijkse productie van ruim 5 miljoen hectoliter zelfs een van de grootste wijnproducenten van Italië. Het beeld van het eiland is natuurlijk dat van heet en dor land maar dat is niet overal het geval. De actieve vulkaan Etna is meer dan 3000 m hoog en de toppen van de Etna zijn met sneeuw bedekt en je kunt er zelfs skiën. De Etnaomgeving heeft een klimaat dat eerder doet denken aan Noord-Italië.


De wijnen zijn echte bergwijnen en de druiven groeien zelfs tot op 700 m hoogte op de Etna. Doordat de druifluis (phylloxera) niet op vulkanische bodem voorkomt kom je hier zeer oude druivenplanten, zelfs van 110 jaar oud, tegen. De druiven zijn dus niet geënt op Amerikaanse wijnstokken. Het microklimaat en de bodem zijn hier heel bijzonder. De bodem zit vol met vulkanische as, lava, puimsteen en mineralen wat unieke voedingsstoffen bevat. De druivensoorten die op de Etna staan zijn: Nerelle Mascalese, Nerello Cappuccio (rood) en Carricante en Cataratto (wit).


Etna - Wijnhuis Benanti


Benanti, een door een familie gerund, exclusief wijnhuis gelegen op de hellingen van de Etna-vulkaan op Sicilië, is een van de meest prominente producenten van heerlijke wijnen in Italië.


Wijn wordt al generaties lang door de familie geproduceerd. BENANTI beschrijft zichzelf met trots als een inheemse wijnmakerij. Lokaal gezin, lokale bevolking, lokale druivenrassen, lokale trots en waarden. Een echte passie, te delen door iedereen die de wereld van de Etna en zijn fijne, elegante wijnen wil verkennen.


Hun wijnen zijn heerlijk, ga gerust eens langs bij Wijnhuis Benanti voor een wijnproeverij en vergeet dan vooral niet de tour door de wijngaard en de oude villa te maken.

Etna - Wijnhuis Nicosia


In 1898 besloot Francesco Nicosia, de overgrootvader van de huidige eigenaar, zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, op de oostelijke helling van de Etna. Dit was de gouden eeuw van de Etna-wijnen, die - zelfs dan - in heel Europa bekendstonden en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Tegen het einde van de twintigste eeuw kwam het gezin echter in een stroomversnelling, dankzij de vasthoudendheid, moed en innovatieve geest van Carmelo Nicosia, de huidige eigenaar. Door te investeren en uitbreiding van de wijngaarden is dit huis 1 van de leidende spelers van Siciliaanse wijn in Italië en de rest van de wereld.Nicosia is een dynamisch, modern en efficiënt familiebedrijf dat kijkt naar de toekomst, maar zonder de traditie te vergeten. Zij maken wijn met volledige inachtneming van het milieu, met de nadruk op de beste inheemse variëteiten en de internationale cultivars die zich het best aan Sicilië kunnen aanpassen, het bevorderen van de beste grondstof door de beste druiven te selecteren en enorme zorg te besteden aan het werk in de kelder. Een lang en spannend pad naar kwaliteit, om wijnen te produceren die de beste in Siciliaanse oenologie vertegenwoordigen.

Bij dit wijnhuis zit een Osteria waar je heerlijk kunt eten en genieten van de mooie wijnen van Nicosia. Ga gerust langs voor een diner bij deze Osteria maar reserveren is wel noodzakelijk.

Leuke tip voor een aantal overnachtingen in de Etna omgeving: Scatitti House. Eenvoudig maar zeer net huis met panoramisch uitzicht en de eigenaar is ontzettend aardig.Comments


bottom of page