Zuid Afrikaanse wijn - rood

Op een half uur rijden van Kaapstad kun je Vredenhof Estate vinden. Hier worden wijnen gemaakt van druiven die veelvuldig in Zuid-Afrika voorkomen. Het label “Vredenhof cape red” is een blend van verschillende druiven zoals Cinsault, Merlot, en Pinotage. Pinotage is een druif die alleen in Zuid-Afrika voorkomt, is een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault en wordt nergens anders ter wereld verbouwd. Een herkenbare druif met rokerige, aardse smaak die, mits op het juiste moment geoogst, ook erg fruitig kan zijn.

De Pinot Noir en de Cinsault werden in 1925 gekruist door Abraham Perold, toendertijd professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. Perold plantte een aantal zaden in de tuin van de Universiteit, maar kreeg vervolgens een nieuwe baan aangeboden. Hij vergat de druiven, en jaren later, toen de Universiteit de tuin ging opruimen, wist Charlie Niehaus maar net te voorkomen dat de planten werden weggegooid. Hij nam ze mee naar een collega, die ze plantte in het bekende Welgevallen Estate. Toen Perold daar weer op bezoek kwam en het resultaat zag, was de cirkel rond en doopte men de druif Pinotage. De eerste wijn werd gemaakt in 1941, maar echt populair werd de druif pas vanaf de jaren 60 in de vorige eeuw.

Deze wijn is zeer fruitig en toegankelijk met veel rood fruit en wat kenmerkende Afrikaanse stevigheid. Een wijn met geur en smaak van bramen en pruimen, aangevuld met discrete tonen van specerijen. Eigenlijk gewoon een lekkere maar zeer toegankelijke rode wijn.

Van deze wijn hoef je geen zonde te maken. Maak deze open aan het eind van de middag met een pittig oud kaasje of combineer deze tijdens het diner met een lekker stuk rood vlees.

Deze wijn is bij mij te koop voor € 5,95

Jacqueline de Gouw