Italiaanse wijn uit Puglia - rood

De Gran Appasso Passito is een uitzonderlijke intens diep robijnrode wijn uit Puglia. De wijn is een blend gemaakt van de druiven Negroamaro, Primitivo (2 typisch Zuid-Italiaanse druiven) en Syrah. De druiven blijven net zo lang aan de wijnstok hangen totdat ze ingedroogd zijn en worden in de koele nacht met de hand geplukt en geselecteerd om vroegtijdige vergisting te voorkomen. Na de oogst worden de druiven verwerkt en voorbereid op de alcoholische vergisting in temperatuur-gestuurde RVS tanks, waarbij gist de suikers in het druivensap omzet in alcohol. Als dit proces is afgerond, dan worden de wijnen opgeslagen om te rijpen.

De Gran Appasso wordt geoogst en ontwikkeld volgens de Appassimento-methode. Deze traditionele manier van wijnmaken is afkomstig uit de Veneto (Noord-Italië). Je kent waarschijnlijk de Amarone della Valpolicella maar dan wel met het verschil dat de druiven daar eerder worden geplukt en in schuren op stro te drogen worden gelegd zodat de druif indroogt en zoeter wordt en pas na de winter geperst.

 De wijngaarden liggen aan de kust zo 40-60 m boven de zeespiegel en de rode bodem is rijk aan organische substantie. De zee reflecteert en zorgt overdag voor een optimale zonnestraling en de nachtelijke wind zorg voor de nodige koeling. Temperatuurschommeling tot 40 graden zijn niet ongewoon. Puglia heeft een mediterraan klimaat met warme zomers, milde winters en vrij weinig neerslag. Er valt echter voldoende regen voor de olijf- en wijnteelt en het aantal zonuren zorgt ervoor dat de vruchten goed kunnen groeien in de zomermaanden. In deze maanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de dertig graden, maar iedere zomer komen er wel periodes voor dat het kwik ruim boven de dertig graden uitkomt. De relatieve luchtvochtigheid kan vooral in het najaar flink oplopen.

De wijn heeft een geur en smaak van gedroogde pruimen, zwarte kersen, aardbei, rozijn, zwarte peper, eucalyptus, donkere chocolade, vanille, ceder en heeft zachte tannines waarvan je lang kunt nagenieten.

De wijn is heel goed te combineren met Thais eten omdat deze wijn licht zoet is en zeer goed samengaat met pittig eten. Een van de weinige rode wijnen die bij Thais eten past waarin de smaken samenkomen van zoet, zuur, pittig en een bittertje.

De wijn is bij mij te koop voor € 10,50

20181104_101428.jpg
Jacqueline de Gouw