Spaanse Witte Tempranillo

Iedereen denkt bij een Tempranillo wijn alleen aan de rode wijn uit voornamelijk Rioja Spanje. Sinds een aantal jaren is er ook een witte Tempranillo op de markt. Dit is niet een witte wijn gemaakt van blauwe druiven of gemaakt van andere witte druiven zoals Viura/Macabeo of Chardonnay. De witte Tempranillo druif is ontstaan door een genetische mutatie door de natuur zelf en waarin de mens absoluut geen hand in heeft gehad. Tussen alle blauwe wijnranken groeide ineens een witte druif waar de wijnboer verder mee is gaan experimenteren. Een aantal jaar geleden is deze druif toegevoegd aan de DOCa Rioja kwalificatie. De witte druif groeit alleen in Rioja Spanje. Een koele leefomgeving is een zeer fijne omgeving voor de witte Tempranillo daar deze vroeg rijpt en dus vroeg geplukt kan worden wat het zuurghalte ten goede komt.

De Vina Pomal Tempranillo Blanco reserve 2014 bestaat uit 100% witte Tempranillo, is afkomstig van 1 afgebakend stuk wijngaard en wordt alleen gemaakt tijdens een extreem goed wijnjaar. Deze wijn heeft 12 maanden gerijpt op nieuw Frans Eikenhout en 1x gebruikt Eikenhout en 12 maanden op de fles. Dit geeft haar subtiele smaken van toast en honing. Geur: bloesem, citrus, abrikoos, honing en toast maar zeer elegant en fris. Tijdens het proeven komt er ook nog wat mineraliteit naar boven.

Het wijnhuis Bodega Bilbainas voert het label Vina Pomal al vanaf het jaar 1904. De oorsprong van het wijnhuis gaat terug naar het jaar 1859, toen het Franse bedrijf Savignon Freres & Cie zich vestigde in Haro Rioja, op de vlucht voor de Phylloxera (een druifluis die bijna alle wijngaarden in heel Europa heeft vernietigd). In 1901 kwam het bedrijf in Spaanse handen en behoort tot de eerste en oudste geregistreerde wijnhuizen van Rioja en is het enige wijnhuis uit die tijd welke nog steeds bestaat. Het wijnhuis is de officiële wijnleverancier van het Spaanse koningshuis.

Voor mij persoonlijk is dit de mooiste en bijzonderste wijn die ik ooit heb gedronken en dat zegt wat….

20181023_215101.jpg
Jacqueline de Gouw