Spaanse rode Priorat

Salmos Priorat

Priorat of El Priorato is gelegen in de bergen van Catalunya dicht bij Penedes, niet ver van Barcelona en er wordt al heel erg lang wijn verbouwd. Vanaf 1095 werd de bijzondere bodem al erkend en werd er door de monniken heel goede wijn verbouwd. Toen stond deze wijn uit deze streek als de beste wijn van Spanje. Helaas zijn er nogal wat oorlogen geweest in dat gebied met koningen uit allerlei streken en landen die dit gebied wilde bezitten waardoor de monniken zijn verjaagd of uitgemoord in 1835 en de wijngebieden verlaten zijn. De natuur nam het op een gegeven moment over zodat er niets meer van de wijngaarden over was. 30 Jaar geleden is deze bodem weer ontdekt en zijn er weer wijngaarden gekomen welke met veel zorg werden behandeld waardoor er een fantastische wijn is ontstaan. Er zijn in Spanje maar 2 erkende wijngebieden van zeer hoge kwaliteitswijn, Rioja DOCa en Priorat DOQ.

De druivenstokken staan op llicorella bodem welke bestaat uit lage rode leisteen met kleine micadeeltjes die schitteren in de zon en dat helpt rijping door warmte te reflecteren en vast te houden. Tevens kan deze bodem, dankzij de diepte, voldoende water opslaan gedurende het groeiseizoen.

De druif die hier voornamelijk groeit is Garnacha, Carinena en Syrah en van deze blend wordt de wijn gemaakt. Dit geeft een wijn met een dieprode kleur, hoog alcohol, complexiteit met veel body en diepte en de smaak van geconcentreerd zwart fruit met toast van Frans Eiken.
De llicorella bodem geeft het nog iets speciaals aan de smaak nl. laurier. Voor deze wijn worden vrijstaande oude stokken (dus lage opbrengst) gebruikt en de druiven worden met de hand geplukt.

Deze wijn moet zeker even openstaan (evt. in een karaf) en het is geen borrelwijn. Je moet er echt iets stevigs bij eten zoals geroosterd vlees.

Deze exclusieve wijn kost € 25,00


Priorat.JPG
Jacqueline de Gouw