Zuid-Afrikaanse Riesling

Noble Late Harvest Riesling 2017

Paul Cluver Wines is een familiebedrijf uit 1896 in Zuid-Afrika, 70 km ten zuidoosten van Kaapstad, en is gericht op het produceren van wijnen die het unieke karakter weerspiegelen van het Elgin-terroir. Door het bijzondere klimaat van Elgin, kan Paul Cluver wijnen maken met een bijzondere zuurbalans en een bijna Europese stijl. Al jaren behoort Paul Cluver tot de top 10 in Zuid-Afrika. Paul Cluver Sr. plantte als eerste wijngaarden aan in dit koele gebied Elgin, gelegen aan de kust, waar appelbomen en mist nog steeds de vallei vullen. Wijnmaker Andries Burger maakt hier de mooiste wijnen van zeer hoge kwaliteit. Omdat dit een koel gebied is worden hier wijnen gemaakt die nergens anders in Zuid-Afrika groeien zoals Riesling, Gewurtztraminer, Chardonnay, Sauvignon blanc en Pinot Noir. Wijnen van Paul Cluver hebben wereldwijd meerdere prijzen gewonnen en worden door wijnexperts als uniek in zijn soort gezien.

Deze Noble Late Harvest Riesling 2017 wordt gemaakt van Riesling waarvan de wijnstokken 30 jaar oud zijn op een bodem van leisteen, klei en grind. De druiven worden zeer laat geplukt, als de druiven zeer rijp zijn, en er heeft botrytis plaatsgevonden wat de wijn een unieke smaak geeft. De oogst is geplukt op 20 maart en 13 april. De fermentatie vond plaats in een periode van 8 weken op 14 ° -16 ° Celsius wat als koel wordt beschouwd en de wijn is in fles gerijpt voordat deze wordt vrijgegeven. Deze wijn mag nu al gedronken worden maar mag ook nog 8 jaar bewaard worden, wat de smaak nog iets complexer maakt.

Dit is een exceptioneel mooie en bijzondere wijn van een unieke kwaliteit wat de zeer hoge score van 96 heeft gekregen van Tim Atkin.

De geur en smaak van deze wijn is een pallet met verse ananas-, marmelade-, kumquat- en honingkarakters en zeer expressief. Het mondgevoel is vol, elegant, rijk mooi gebalanceerd en heeft een frisse zuurgraad. De nasmaak is lang en aanhoudend.

Deze wijn is eigenlijk een heerlijk dessert van zichzelf maar is prima te combineren met zachte jonge kaas en smaakt perfect bij foie gras. De perfecte manier om een maaltijd te beëindigen.

 Deze wijn is exclusief bij mij te koop voor € 19,95

20181207_000231.jpg
Jacqueline de Gouw