Bijgewerkt: 3 sep 2020

Boschendal ligt tussen de bergen Simonsberg en Drakenstein, op een uur rijden van Kaapstad. De naam Bos-en-dal, oftewel bos en vallei, verraadt zijn essentie: een adembenemend mooi dalbekken van 1800 hectare. Boschendal dateert uit 1685 en is een plek waar generaties gezinnen hebben gewerkt. Elk wijnassortiment, inclusief Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz, is zorgvuldig samengesteld om ultiem drinkplezier te bieden, met toegewijde rode en witte wijnmakers in aparte kelders voor gerichte expertise. Het is deze aandacht voor detail die hen tot leider maakt in de productie van Méthode Cap Classique mousserende wijnen (gemaakt zoals Champagne, Cava en Cremant). Je kunt ultiem genieten van exclusieve wijn in het oude huis wat helemaal is gerestaureerd en waar jij je bijna een landeigenaar voelt als je de heerlijke wijn proeft in deze ambiance.



Het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Boschendal staat niet alleen bekend om de heerlijke wijnen, ook de Boschendal Picknick is wereldberoemd. In de grote tuinen, omringd door prachtige natuur, kunt je gezellig picknicken aan tafel of op een kleedje.

Naast de heerlijke wijn is het eten echt fantastisch en een ontzettend leuke belevenis. Na een ochtend vol met het proeven van heerlijke wijnen en in de middag genieten van zo'n picknick konden wij echt geen pap meer zeggen en genoten we van het relaxte moment in de mooie natuur liggend op een kleedje. We waren voor de gehele dag voldaan en hebben die avond dan ook niet meer gegeten.


Bijgewerkt: 3 sep 2020

In Zuid-Afrika heb je een koeler gebied genaamd Elgin. Het ligt op een hoger plateau van 200-400 m hoog en door de hoogte, de koele invloeden van de oceaan en koude nachten heb je een temperatuur waardoor de wijnen frisser is, meer elegante fruitsmaken heeft en een hoger zuurgehalte heeft. Het is dan ook het thuisgebied van de Pinot noir, Chardonnay, Riesling, Merlot en Sauvignon blanc.



Hier heb ik een bezoek gebracht aan het wereldwijd gerespecteerde wijnhuis Paul Cluver.




Tijdens een masterclass tijdens mijn WSET3 opleiding heb ik kennis gemaakt met de master winemaker van Paul Cluver, Andries Burger en vond het leuk om hem een bezoekje te brengen. Helaas was hij die week met vakantie maar wij konden wel van een proeverij gebruik maken.

Genietend van de wijn in de tuin werd ik ineens verrast door iemand die op mijn schouder tikte. Andries Burger moest even bij de wijnmakerij zijn en toen hij van de receptie hoorde dat ik wijn aan het proeven was kwam hij spontaan langs. Eigenlijk had hij geen tijd maar wilde wel met mij wat dieper de wijnen bespreken die ik op dat moment aan het proeven was. Dit was natuurlijk een grote verrassing daar ik dit niet meer had verwacht. Wijnen uit Zuid Afrika kunnen echt heel lekker zijn maar de wijnen van Paul Cluver zijn echt van topkwaliteit en hebben echt mijn hart gestolen.


Bijgewerkt: 3 sep 2020

In 1679 werd Simon van der Stel door de Verenigde Oost-Indische Compagnie aangesteld om Kaap de Goede Hoop te besturen. Na jaren van trouwe dienst vroeg hij land aan bij de compagnie. Hij stuurde regelmatig ruiters om bodemmonsters te verzamelen. In 1685 koos hij 891 morgen (ongeveer 763 ha) achter de Tafelberg vanwege het wijnbouwpotentieel en het prachtige landschap. Door de jaren heen trokken de wijnen die op het landgoed werden geproduceerd de aandacht van invloedrijke mensen over de hele wereld - duidelijk vanwege de indrukwekkende kwaliteit. De wereldwijde aristocratie zorgde ervoor dat ze genoeg voorraad hadden van dit veelgeprezen en kostbare product.

De oprichter noemde zijn boerderij "Constantia" naar het Latijnse woord voor standvastigheid of standvastigheid. Deze eigenschappen waardeerde hij enorm en vandaag volgen we in zijn voetsporen om zijn blijvende erfenis van perfectie bij Groot Constantia hoog te houden.

Agrarische activiteiten bij Groot Constantia omvatten wijnbouw en de Constantia-wijnen werden beroemd in Europa. In 1709 stonden er 70.000 wijnstokken op de boerderij en produceerde Van der Stel 5.630 liter wijn. Terwijl het eigendom van Groot Constantia in de loop der jaren veranderde, bleven de erfenis van excellente geproduceerde wijnen bestaan.


De beroemde Groot Constantia Grand Constance is de oudste wijn van Zuid-Afrika en is het beste voorbeeld van de beroemde "Constantia Wyn" zoals gedronken door keizers en koningen, van Napoleon, Frederik de Grote van Pruisen tot Louis Phillipe (koning van de Fransen) die allemaal streden om hun aandeel. Charles Dickens vierde het in Edwin Drood, het personage van Jane Austen raadde het aan als een remedie voor een gebroken hart aan heldin Marianne Dashwood in Sense and Sensibility en Charles Baudelaire vergeleek Constantia-wijn met de lippen van zijn geliefde in zijn beroemdste gedichtenbundel, Les Fleurs du Mal. Napoleon mocht wijn drinken die gemaakt was in Groot Constantia terwijl hij van 1815 tot zijn dood in mei 1821 verbannen was op het eiland Sint-Helena.


Als je in de buurt bent moet je zeker even langsgaan. Het is wel ontzettend groot en commercieel opgezet (heeft een Amerikaans karakter) maar alleen al de natuur en weten dat je hier in een echt stukje Zuid-Afrikaanse geschiedenis zit, is het echt waard.


Volg mij ook op Facebook en Instagram
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

kvk breda: 70742030