Bijgewerkt: 3 sep 2020

Al vanaf de Romeinse tijd worden er druiven in Nederland verbouwd echter pas vanaf het jaar 968 zijn er wijngaarden rond Maastricht beschreven. In de middeleeuwen verspreidde de wijnbouw ook over andere delen van Nederland waardoor er veel wijn werd gedronken. Dit was het gevolg van het relatief warme klimaat wat er toentertijd heerste. Alles veranderde in de 16e eeuw toen men het bier maken ontdekte en het klimaat in Nederland veranderde waardoor het te koud werd voor wijnbouw. Na de 80 jarige oorlog, Napoleon die het verbouwen van druiven in Nederland onmogelijk maakte en de druifluis was er uiteindelijk in de 1946 geen enkele wijngaard meer over.


Rond 1970 veranderde er veel ten goede voor de wijnbouw in Nederland. Enkele ondernemers startten toentertijd voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant met het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Sinds die tijd is er een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland waar te nemen. Er zijn op dit moment ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland.


Wijngaard De Linie - Made


Een van die wijngaarden die in 1977 is gestart is De Linie. Marius van Stokkum heeft een behoorlijke zoektocht gehad om de juiste druivensoort te vinden waarvan hij in Made de beste wijn kon maken. De onwaarschijnlijkheid van Nederlandse wijn motiveerde hem de beste wijn te maken die maar mogelijk was, ongeacht de inspanningen die daarmee gemoeid zouden zijn. Daarvoor wisselde hij ervaringen uit met vele wijnboeren in de klassieke wijnstreken in Europa. 

Hij selecteerde 40 klassieke druivenrassen uit een studie van 400 soorten. Tien jaar experimenteerde hij op de wijngaard op klimaatbestendigheid, kwaliteit en frisse fruitigheid.

Zeven soorten bleven over, waaronder Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir.

Op dit moment staan er op de wijngaard van ruim één hectare meer dan 4.000 planten.

In de wijn kun je veel invloeden uit de Elzas en Duitsland terugvinden.


Toen ik vorig jaar de familie Stokkum bezocht kreeg ik een mooie rondleiding en wijnproeverij van Marius zijn wijnen. Hij heeft mij veel verteld over de lange weg die hij heeft afgelegd om de perfecte wijn te krijgen en met succes. Vol trots was hij dan ook dat De Linie de 1e Nederlandse wijn was die bij de KLM geschonken werd. Hij heeft verschillende nationale prijzen gewonnen met wijnen en met zijn rode wijn uit 2018 een gouden medaille behaald bij The Continental Taste Challenge. Dit concours, waarbij wijnen gekeurd worden door een jury van bekende Europese wijnexperts, wordt internationaal gehouden en heeft een hoge aanzien in de wijnindustrie. Dit was de ultieme waardering voor zijn werk en waar hij zo hard voor had gewerkt. Vorig jaar had hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wilde het stokje overdragen naar wederom een bevlogen wijnmaker. Hij gaf aan dat hij een opvolger had gevonden in Rudy en Quirien Schellekens. Helemaal de handen van zijn wijndomein afhalen zal hij nooit doen, dit heeft hij tenslotte opgebouwd, daarom kun je hem nog steeds met grote regelmaat terugvinden in de wijngaard.


Wijngaard Dassemus - Chaam


Eigenaar Ron Langeveld is begonnen met veel verschillende druivenrassen en is bij een aantal van hen tot de conclusie gekomen dat deze het alleen redden als er gespoten gaat worden tegen allerlei schimmels. Omdat hij met mogelijk respect voor de natuur wijn wilde maken zijn deze druivenrassen gedurende de jaren verwijderd, want ook een beetje spuiten is niet biologisch. Dit zijn keuzes die jaren in beslag kunnen nemen tot er weer geplant en geoogst kan worden. Geduld is in de wijngaard een héle schone zaak!

Ron heeft gekozen voor 13 verschillende druivensoorten zoals Solaris, Souvignier gris, Muscaris en Johanniter (alle wit) en Rondo, Cabernet Cortis, Baron en Monarch (blauw). Deze soorten zijn speciaal ontwikkeld op resistentie tegen schimmels. Een bijkomend voordeel van de nieuwe soorten is dat ze ook enkele weken eerder rijp zijn dan de klassieke soorten. Vooral door de opbrengst relatief laag te houden en het bladoppervlakte groot kunnen ze in Nederland toch rijpe druiven krijgen met voldoende suikers.

De druiven worden na het plukken onmiddellijk in de eigen wijnkelder verwerkt. Ook het bottelen en etiketteren van de flessen gebeurt volledig in eigen beheer in de wijnkelder.

Er worden alleen biologische wijnen geproduceerd en naast de normale biologische wijn, produceren zij ook biologische natuurwijnen, ook wel wilde wijnen genoemd. Het verschil is dat er bij natuurwijn geen gist wordt toegevoegd. De in de wijngaard van nature aanwezige gisten starten het gistingsproces. Deze wijnen worden niet gefilterd. Bij het bottelen kan een minimale hoeveelheid sulfiet worden toegevoegd.


De wijnen zijn heerlijk fris en fruitig met een mooi zuiver karakter.


Wijngaard St. Catharinadal - Oosterhout


Levende ranken verbonden aan elkaar.


De zusters van het klooster Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. Nu is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Een wijngaard verbonden aan het klooster, een prachtige Bijbelse metafoor; “Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier”! 

De wijngaard van het Catharinadomein is 7,5 hectare groot (zo’n tien voetbalvelden). Nu de wijngaard intussen volgroeid is, bedraagt een gemiddelde oogst veertigduizend flessen wijn.

De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen zoals een frisse witte wijn en een hout gelagerde Chardonnay. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé, zoals in de Provence.


De mensen van MidZuid onderhouden de wijngaard samen met vrijwilligers. Zij snoeien en verzorgen de druivenplanten het hele jaar door. Het oogsten in het najaar gebeurt handmatig. Onder deskundige leiding worden de druiventrossen geplukt. In het wijnhuis van Sint-Catharinadal worden de druiven geperst en begint het gistingsproces in eikenhouten vaten en roestvrijstalen opslagtanks. Bij het maken en het bottelen van de wijn kregen de zusters nog meer hulp van een Zuid-Afrikaanse wijnmaker Andries Burger van het bekende wijnhuis Paul Cluver uit Elgin. Andries heb ik voor het eerst in Oosterhout ontmoet tijdens mijn WSET3 opleiding. Het was leuk hem weer te zien op mijn wijnreis door Zuid Afrika


Ondanks dat de wijngaard nog heel jong is wordt er toch al een mooie wijn van gemaakt. Vooral de houtgelagerde chardonnay is een vermelding waard. Een mooie gestructureerde ronde wijn met een lange nasmaak die heerlijk bij een goed diner pas.


De wijn van Sint-Catharinadal wordt verkocht via de kloosterwinkel.

32 keer bekeken0 reacties

Wijnbouw werd al eeuwen geleden verankerd in La Rioja. Ruim voordat de jaartelling startte, introduceerden kolonisten uit Libanon en Syrië, de wijnbouw in de Spaanse regio. Toen misschien wel de bekendste wijndrinkers uit de geschiedenis, de Romeinen, voet zetten op de grond van Rioja werd de wijnconsumptie – en dus ook de productie – sterk gestimuleerd. De druifluis die rond 1870 sterke schade toebracht in Frankrijk, dwong wijnhandelaren andere gronden te verkennen. Zij kwamen uit in La Rioja en creëerden daarmee de laatste voorwaarde voor de hedendaagse faam van de wijnen.

Het Cantaberisch Gebergte vormt een natuurlijke bescherming voor de wijngaarden in het dal van de Ebro. De koele en vochtige zeewind van de noordkust laat de druiven daardoor gerust. Bovendien is de relatief arme kalk- en kleibodem op deze hellingen uiterst geschikt voor wijnbouw.

De Rojastreek is onderverdeeld in drie regio’s: het westelijk gelegen Rioja Alta, het oostelijke Rioja Oriental (Baja) en Rioja Alavesa dat in het noorden een klein deel van de streek beslaat waarvan Haro de hoofdstad is. Typerend voor La Rioja zijn de twee rivieren: de Ebro en Río Oja, waarnaar de streek vernoemd is. En de stevige wijnen natuurlijk!

Rioja wijn DOCa (Tempranillo/Garnacha/Garganega) wordt geclassificeerd op leeftijd zoals Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.


Bodegas Bilbainas


In het noorden van Logroño, in Haro, ligt de wijngaard Bodegas Bilbainas. Het landgoed van 250 hectare, gelegen in de meest prestigieuze enclave van de Rioja Alta-wijnmakerijen, voedt de wijnmakerij met zijn eigen druiven en maakt het een van de grootste en meest uitstekende wijngaarden in de Rioja-gemeenschap. De tertiaire bodems bestaande uit kalksteen, mergel en zandsteen (unieke kenmerken in het noorden van Rioja Alta) en de klimatologische mix tussen de milde mediterrane en de Atlantische effecten voor uitstekende oogsten zijn het meest geschikt voor de productie van verouderde wijnen.

Dit wijnhuis bestaat eigenlijk uit 3 wijnhuizen: Vina Pomal, La Vicalanda, Vina Zaco waarvan Vina Pomal het oudste wijnhuis is. De oorsprong van de wijnmakerij gaat terug tot 1859 toen Savignon Frères & Cie. Zich in Haro vestigde op de vlucht voor de phylloxera die de Gallische wijngaarden aantastte. In 1901 verwierf een groep ondernemers uit Bilbao de wijnmakerij en richtte het bedrijf Bodegas Bilbainas op.

Viña Pomal werd bedacht door Don Santiago de Ugarte, mede-oprichter van Bodegas Bilbainas en de eerste algemeen directeur van het bedrijf. Het eerste label waarin Viña Pomal als denominatie verschijnt, behoort tot een Special Reserve uit de vintage 1904 (een werkelijk uitzonderlijke vintage).


Hoewel ze later zouden samenvloeien tot één merk, werd in 1904 ook Castle Pomal samen met Viña Pomal geboren, wat, bestemd voor de Britse markt, het belang laat zien dat de internationale dimensie van het merk heeft gehad en altijd heeft gehad. Interessant is dat alleen de labels van Castle Pomal het wapen van het Spaanse Koninklijk Huis bevatten, waarvan de wijnmakerij de officiële wijnleverancier was.

Bodegas Bilbaínas combineert zowel traditionele praktijken als andere praktijken die kenmerkend zijn voor de meest geavanceerde wijnbouw om de hoogste kwaliteit te garanderen. Onder de eerste, handmatig snoeien, groen snoeien, handmatig strippen, druiven verwijderen en handmatig oogsten worden beoefend. Onder de laatste: precisie wijnbouw of de techniek van seksuele verwarring tegen ongedierte.

Viña Pomal is een van de meest uitzonderlijke en traditionele wijnen in het land. Een trouwe wijn als weinigen in de klassieke stijl van authentieke Rioja. De uitstekende eigenschappen van de wijngaard, eigendom van dezelfde wijnmakerij, de zorgvuldige selectie van de druiven - 100% Tempranillo - en het zorgvuldige verouderingsproces in Amerikaanse eiken vaten geven Viña Pomal die unieke stijl die het als een standaard onder de wijnen van Rioja plaatst.

Sinds zijn eerste verschijning, in 1908, heeft Viña Pomal zich kunnen aanpassen aan de nieuwe tijden zonder de oorspronkelijke kenmerken uit het oog te verliezen die haar erkenning en prestige hebben gegeven: elegante, evenwichtige en delicate tonen van veroudering.


Urbina wineries


Familiewijnmakerij gelegen in Cuzcurrita del río Tirón met meer dan 150 jaar geschiedenis.

Salvador Urbina verhuisde in 1870 naar Cuzcurrita en produceerde de eerste wijnwijnen, met wijngaarden die nog steeds in Urbina-wijnen worden gebruikt.

Zijn zonen Ciriaco en Paquita zetten het beroep voort, en het zijn Pedro en Jesús Angel, kleinkinderen van Salvador, die in 1986 in de huidige kelder begonnen te produceren in roestvrijstalen tanks.

Momenteel leidt de vierde generatie, Angel, Pedro en Santiago de wijnmakerij- Het zijn professionals in de sector (catadores, onderzoekers, ingenieurs en artsen), en hebben samen veel wijnbereidingservaring.

Alleen biologisch geproduceerd met druiven van onze eigen wijngaarden van de Rioja Alta, in Cuzcurrita del Río Tirón en de Singular Vineyard Valle del Ángel.

De teelt wordt gedaan in bush vine {gobelet} en dubbele cordon struiken met een beperkte opbrengst. Bij de vinificatie worden inheemse gisten gebruikt die de wijn een unieke persoonlijkheid geven, de complexiteit van Urbina-wijnmakerijen.


Bodegas Urbina produceert in totaal 300.000 flessen rode wijn (Crianza, Reserva en Gran Reserva) en 50.000 flessen Blanco en Rosado. Klassiek en elegant met een groot rijpingsvermogen, fijne wijnen met veel body, consistentie en aangenaam.


Wijnen met D.O.C. Rioja van zijn eigen wijngaarden in Cuzcurrita del Río Tirón, het meest westelijke deel van de denominatie en Uruñuela, in het hart van de D.O.C.



14 keer bekeken0 reacties

Rheingau is al vele generaties lang de meest economisch succesvolle wijnregio in Duitsland. De kerk en de adel verzorgde de nodige discipline en organisatie voor een solide wijnimperium.


Riesling is de voornaamste druif in dit gebied waarvan al vele jaren hele mooie wijn wordt gemaakt die je onder de juiste omstandigheden jarenlang kunt bewaren. Deze regio is warmer dan Rheinhessen en krijgt een adequate hoeveelheid regen waardoor de druiven tot lang in de herfst kunnen blijven hangen. De Riesling wijn in Rudesheim is door de de warme temperatuur en juiste zonpositie iets minder droog dan andere Riesling wijn uit Duitsland.


In Duitsland is de kwaliteitsbepaling niet verbonden aan druivenras maar gelabeld onder de naam van het druivenras en geclassificeerd op basis van mostgewicht (suikergehalte) bij oogst waarbij er 2 niveaus zijn: Qualitatswein en Predikatswein.


Wil je dit gebied eens ontdekken dan kan ik je het sprookjesachtige Hans & Grietje budget Weinhotel Zum Gruner Kranz aanbevelen. Het is een heel eenvoudig hotel maar heeft alles wat je nodig heb en het eten is heerlijk.

5 keer bekeken0 reacties
Volg mij ook op Facebook en Instagram
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

kvk breda: 70742030