Montepulciano, een stad in de Toscane van Italië, bekend om zijn uitstekende Vino Nobile die wereldwijd bekend is. De “Vino Nobile di Montepulciano” dankt haar naam aan de sommelier van paus Paulus III. Hij noemde de wijn namelijk “hoogst volmaakt”, een wijn geschikt om door edelen geconsumeerd te worden. Het Nobile werd dan ook al eeuwen geleden aan de naam toegevoegd als eerbetoon aan de status die de wijn bij de adel genoot.


Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. is voornamelijk gemaakt van Sangiovese geblend met andere toegestane rassen en moet voor de verkoop minimaal 2 jaar rijpen. Deze wijn moet niet verward worden met de Montepulciano druif/wijn afkomstig uit andere delen van Italië. Vanwege het klimaat zijn Sangiovese wijnen uit dit deel van Toscane vaak intenser en hebben ze meer body dan de wijnen uit Chianti. Het is altijd een onderling strijd tussen Brunello uit Montalcino en wijn uit Montepulciano, welke wijn het beste is. Persoonlijk vind ik dat dit een kwestie van smaak is.




Een bezoek is de oude stad zeker waard. Je kunt er heerlijk eten, wijn drinken en er zijn genoeg accomodaties om te blijven overnachten. Omdat het een middeleeuwse stad is zijn er leuke restaurants en barretjes maar vergeet de ondergrondse kelders niet. Je kunt een wijnwinkel binnenlopen en in de ondergrondse stad belanden met vele stenen trappen, verborgen crypten en natuurlijk de houten wijnvaten van verschillende afmetingen.

Leuke Tip Restaurant La Briciola. Lekker eten, goede wijn en voor een betaalbare prijs.

3 keer bekeken0 reacties

Ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza bevindt zich in het adembenemende Natuurpark Val d’Orcia een klassiek sprookjesachtig heuveldorp; Montalcino. In dit prachtige dorpje, geheel omringd door vestigingsmuren, is een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen gevestigd. Maar wat Montalcino wereldwijd beroemd maakt, is de productie van de kostbare Brunello rode wijn.


Montalcino was al bekend om zijn fijne rode wijnen in de 15e eeuw. De wijn mag alleen van 100% Sangiovese gemaakt worden en een minimale oudering van 4 jaar voor de gewone wijn en 5 jaar voor de reserve wijn ondergaan voordat ze verkocht mogen worden, waarvan 2 jaar op grote eiken vaten. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurstbetaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro's kosten.

Brunello wijnen zijn echt heerlijk maar jammer genoeg erg prijzig. De Brunello van Val di Suga is granaatrood. De rijke, complexe neus opent zich onmiddellijk met donkere kersen, sinaasappel en violet en later bredere, meer complexe tonen van bosbes, vanille, tabak, kaneel en chocolade met een menthol-afwerking. In de mond heeft deze Brunello een klassieke stijl, elegante tannines en een lange afdronk.


Mocht je een fles te prijzig vinden, bezoek dan gewoon 1 van de leuke wijnbarren of restaurants en geniet daar van een heerlijk glas wijn. Het eten is hier ook overheerlijk en de middeleeuwse stad, omringd door wijngaarden is een bezoek zeker waard.

Leuke lunch tip voor een goede betaalbare lunch met een goed glas wijn: Le Potazzine

1 keer bekeken0 reacties

Sicilië is het grootste eiland in de Middelandse Zee. Hoewel het er heel droog is, produceert het eiland toch veel wijn. Sicilië is met een jaarlijkse productie van ruim 5 miljoen hectoliter zelfs een van de grootste wijnproducenten van Italië. Het beeld van het eiland is natuurlijk dat van heet en dor land maar dat is niet overal het geval. De actieve vulkaan Etna is meer dan 3000 m hoog en de toppen van de Etna zijn met sneeuw bedekt en je kunt er zelfs skiën. De Etnaomgeving heeft een klimaat dat eerder doet denken aan Noord-Italië.


De wijnen zijn echte bergwijnen en de druiven groeien zelfs tot op 700 m hoogte op de Etna. Doordat de druifluis (phylloxera) niet op vulkanische bodem voorkomt kom je hier zeer oude druivenplanten, zelfs van 110 jaar oud, tegen. De druiven zijn dus niet geënt op Amerikaanse wijnstokken. Het microklimaat en de bodem zijn hier heel bijzonder. De bodem zit vol met vulkanische as, lava, puimsteen en mineralen wat unieke voedingsstoffen bevat. De druivensoorten die op de Etna staan zijn: Nerelle Mascalese, Nerello Cappuccio (rood) en Carricante en Cataratto (wit).


Etna - Wijnhuis Benanti


Benanti, een door een familie gerund, exclusief wijnhuis gelegen op de hellingen van de Etna-vulkaan op Sicilië, is een van de meest prominente producenten van heerlijke wijnen in Italië.


Wijn wordt al generaties lang door de familie geproduceerd. BENANTI beschrijft zichzelf met trots als een inheemse wijnmakerij. Lokaal gezin, lokale bevolking, lokale druivenrassen, lokale trots en waarden. Een echte passie, te delen door iedereen die de wereld van de Etna en zijn fijne, elegante wijnen wil verkennen.


Hun wijnen zijn heerlijk, ga gerust eens langs bij Wijnhuis Benanti voor een wijnproeverij en vergeet dan vooral niet de tour door de wijngaard en de oude villa te maken.

Etna - Wijnhuis Nicosia


In 1898 besloot Francesco Nicosia, de overgrootvader van de huidige eigenaar, zijn eerste wijnwinkel te openen in Trecastagni, op de oostelijke helling van de Etna. Dit was de gouden eeuw van de Etna-wijnen, die - zelfs dan - in heel Europa bekendstonden en gewaardeerd werden vanwege hun mineraliteit en "vulkanische" persoonlijkheid. Tegen het einde van de twintigste eeuw kwam het gezin echter in een stroomversnelling, dankzij de vasthoudendheid, moed en innovatieve geest van Carmelo Nicosia, de huidige eigenaar. Door te investeren en uitbreiding van de wijngaarden is dit huis 1 van de leidende spelers van Siciliaanse wijn in Italië en de rest van de wereld.



Nicosia is een dynamisch, modern en efficiënt familiebedrijf dat kijkt naar de toekomst, maar zonder de traditie te vergeten. Zij maken wijn met volledige inachtneming van het milieu, met de nadruk op de beste inheemse variëteiten en de internationale cultivars die zich het best aan Sicilië kunnen aanpassen, het bevorderen van de beste grondstof door de beste druiven te selecteren en enorme zorg te besteden aan het werk in de kelder. Een lang en spannend pad naar kwaliteit, om wijnen te produceren die de beste in Siciliaanse oenologie vertegenwoordigen.

Bij dit wijnhuis zit een Osteria waar je heerlijk kunt eten en genieten van de mooie wijnen van Nicosia. Ga gerust langs voor een diner bij deze Osteria maar reserveren is wel noodzakelijk.

Leuke tip voor een aantal overnachtingen in de Etna omgeving: Scatitti House. Eenvoudig maar zeer net huis met panoramisch uitzicht en de eigenaar is ontzettend aardig.



6 keer bekeken0 reacties
Volg mij ook op Facebook en Instagram
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

kvk breda: 70742030