Puglia, een lang uitgestrekt (350 km) en vruchtbare regio in de hiel van Italië. Deze regio is zeker een bezoek waard daar je kunt verblijven in de unieke Trulli’s (witte huisjes met een kegelvormig dak). In de vijftiende en zestiende eeuw werden vanuit het Koninkrijk Napels, waartoe Puglia in die tijd behoorde, forse belastingen opgelegd. De graven uit dit gebied kwamen met een ingenieus plan. Zij verplichtten alle bewoners hun woningen voortaan zonder cement te bouwen. Op die manier konden alle huizen razendsnel worden weggehaald, dat kwam mooi uit als er een belastinginner langskwam om een telling te doen waarop de verschuldigde belasting gebaseerd zou worden. De arme boeren mochten dus enkel losse, ‘droge’ steen gebruiken. Daarom weken ze uit naar een ronde vorm en een zelfdragend, koepelvormig dak. Dit dak bestond uit cirkels van stenen die tegen elkaar aan duwden, zodat het zichzelf letterlijk omhoog hield.

Locorontondo - Wijnhuis I Pàstini

Voor een lange periode alleen bekend van goedkope bulkwijnen. Gelukkig is dit niet meer het geval. Er worden bekende en minder bekende lokale druiven gebruikt zoals Primitivo of Negroamaro maar ook Verdeca, White On Alessano, Minutolo Antico en Susumaniello.Zo ook het wijnhuis I Pàstini. Dit wijnhuis ligt in het hart van Valle d’Itria, tussen Locorotondo en Martina Franca. Zij combineren sinds 1996 traditionele- met moderne wijnmaaktechnieken om wijn te produceren waarin zij het nieuwe gezicht van lokale/ authentieke wijnproductie willen laten zien. De goede zonexpositie, juiste temperatuur en constante zachte zeewind zorgen voor ideale omstandigheden voor de zuren en suikers in de druif. Zij gebruiken voornamelijk Verdeca, White On Alessano, Minutolo Antico en Susumaniello om de juiste expressie van het gebied in de wijn uit te laten komen. Je kunt Wijnhuis I Pàstini gewoon bezoeken.

Lecce - Wijnhuis Cantele


Salento, strekt zich uit tussen de Ionische en de Adriatische zee. Het is een gebied rijk aan oude olijfgaarden en wijngaarden, betoverende stranden en grillige rotsachtige kustlijn, klassieke grotten en enkele van de beste landbouwgebieden van Italië. De bodem is buitengewoon vruchtbaar dankzij de natuurlijke aanwezigheid van kalksteen en klei.

Wijnhuis Cantele heeft een mooie geschiedenis. Toen de gevechten tijdens de 2e wereldoorlog stopten, vertrok Giovanni Cantele vanuit zijn huis in het door oorlog verscheurde noordoosten van Italië op zoek naar een beter leven. Hij landde in de regio Romagna, waar hij een vaste baan vond in de wijnhandel en waar hij de liefde van zijn leven zou ontmoeten, Teresa Manara. Toen veel Zuid-Italianen naar het noorden trokken om werk te vinden in de fabrieken van Milaan en Turijn, trok de familie Cantele naar het zuiden en vestigde zich in Lecce. Daar begonnen de zonen van Giovanni en Teresa eerst hun eigen wijn te bottelen en later wijngaarden te kopen en een wijnmakerij te bouwen. Tegen die tijd was Augusto teruggekeerd naar het gezin van zijn studie wijnmaken in het noorden. Tegenwoordig maken de neven van Cantele, wijn in hun ultramoderne wijnmakerij in Guagnano, die in 2003 werd voltooid. Ga zeker eens bij wijnhuis Cantele langs. Deze mensen zijn ontzettend gastvrij en je krijgt een goed idee hoe zij wijnen maken.

De wijngaarden zijn van noord naar zuid gericht, met uitstekende ventilatie dankzij de noordenwind en siroccos vanuit het zuiden. De rijen absorberen de perfecte hoeveelheid zonlicht aan elke kant, waardoor ideale omstandigheden worden gecreëerd voor het rijpen van de bessen. Lokale druivensoorten zoals Negroamaro, Primitivo, Susumaniello en Fiano del Salento worden voor hun wijnen gebruikt. Maar ze laten ook Chardonnay groeien, wat zorgt voor wijnen met een uitstekend aromatisch karakter.

Wijnen van Cantele zijn met zoveel passie gemaakt dat je dit zelfs in de wijnen terug proeft.

6 keer bekeken0 reacties

De Marken, gelegen aan de rechterzijde van Italië tussen Toscane en Umbrië, heeft de zee, hoge bergen waar je in de winter kan skiën en glooiende heuvels. Naast Sangiovese, Montepulciano (rood) en Verdicchio (wit) worden ook veel inheemse druiven gebruikt zoals bijv. Bianchello (wit). Vooral de Bianchello heeft mij verrast met mooie zuren, wat kruidigheid maar zeker voldoende body. Deze wijn is heerlijk bij visgerechten. De rode wijn is vaak een blend van Sangiovese en Montepulciano welke een andere smaak hebben dan uit de regio Toscane of Abruzze.

Azienda Agraria Guerrieri is al vijf generaties lang een authentiek Italiaans familiebedrijf (sinds 1800). Op dit moment hebben vader en zoon de leiding. Naast het produceren van mooie wijnen worden er ook (topkwaliteit) olijfolie, pasta en honing gemaakt. Guerrieri is gevestigd in Piagge, provincie Pesaro - Urbino. Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan getuige het (uitsluitend) gebruik van zonne-energie, natuurlijke gisten en de verwerking van sulfiet in de wijnen wordt tot een minimum beperkt. Het een en ander resulteert dan ook in zeer pure wijnen die van hoge kwaliteit zijn. Niet voor niets winnen ze elk jaar zeer prestigieuze prijzen. Ik heb daarom deze wijnen in mijn assortiment opgenomen. Echt genietwijn met een grote G!

Een bezoek aan wijnhuis Guerrieri is zeker de moeite waard. Wil je in de buurt overnachten dan kan ik je Villa Fonti van harte aanbevelen.

1 keer bekeken0 reacties

Het gebied rond het Gardameer zorgt al eeuwen voor een paar van de beste wijnen van Italië. Er komen veel rode wijnen uit deze streek, waardoor de witte wijnen uit de buurt van Garda nog wel eens vergeten worden. DOC Lugana is een droge Italiaanse wijn en de druif heeft van zichzelf een ietwat zure smaak. Een wijn is pas een echte witte Lugana wijn wanneer hij voor minstens 90% van trebbiano druiven is gemaakt. De druiven worden ook wel Trebbiano di Lugana of Trebbiano di Soave genoemd en zijn afkomstig uit zuiden en zuid-westen van het Gardameer op de grens van de provincie Bresca, Lombardie en Veneto. Het grote wateroppervlak van het Gardameer heeft een duidelijke i nvloed op de wijngaarden. De grootste zomerhitte wordt altijd getemperd door het grote wateroppervlak. En in de avonduren blijven de temperaturen juist weer wat hoger. Zo gaat de rijping door over een lange periode van de dag, tot ze rond midden september perfect rijp zijn.Je kunt hem herkennen aan de licht zure afdronk.

De Lugana wijn van wijnhuis Ca Maiol is strogeel maar heeft een groene trend. Je proeft groene appel, limoen, peer, wilde tijm en witte peper en heeft evenwichtige smaak, met een aangename minerale afwerking.

Deze wijn is perfect voor een gerecht met zeevruchten

0 keer bekeken0 reacties
Volg mij ook op Facebook en Instagram
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

kvk breda: 70742030