In 1679 werd Simon van der Stel door de Verenigde Oost-Indische Compagnie aangesteld om Kaap de Goede Hoop te besturen. Na jaren van trouwe dienst vroeg hij land aan bij de compagnie. Hij stuurde regelmatig ruiters om bodemmonsters te verzamelen. In 1685 koos hij 891 morgen (ongeveer 763 ha) achter de Tafelberg vanwege het wijnbouwpotentieel en het prachtige landschap. Door de jaren heen trokken de wijnen die op het landgoed werden geproduceerd de aandacht van invloedrijke mensen over de hele wereld - duidelijk vanwege de indrukwekkende kwaliteit. De wereldwijde aristocratie zorgde ervoor dat ze genoeg voorraad hadden van dit veelgeprezen en kostbare product.
De oprichter noemde zijn boerderij "Constantia" naar het Latijnse woord voor standvastigheid of standvastigheid. Deze eigenschappen waardeerde hij enorm en vandaag volgen we in zijn voetsporen om zijn blijvende erfenis van perfectie bij Groot Constantia hoog te houden.
Agrarische activiteiten bij Groot Constantia omvatten wijnbouw en de Constantia-wijnen werden beroemd in Europa. In 1709 stonden er 70.000 wijnstokken op de boerderij en produceerde Van der Stel 5.630 liter wijn. Terwijl het eigendom van Groot Constantia in de loop der jaren veranderde, bleven de erfenis van excellente geproduceerde wijnen bestaan.
De beroemde Groot Constantia Grand Constance is de oudste wijn van Zuid-Afrika en is het beste voorbeeld van de beroemde "Constantia Wyn" zoals gedronken door keizers en koningen, van Napoleon, Frederik de Grote van Pruisen tot Louis Phillipe (koning van de Fransen) die allemaal streden om hun aandeel. Charles Dickens vierde het in Edwin Drood, het personage van Jane Austen raadde het aan als een remedie voor een gebroken hart aan heldin Marianne Dashwood in Sense and Sensibility en Charles Baudelaire vergeleek Constantia-wijn met de lippen van zijn geliefde in zijn beroemdste gedichtenbundel, Les Fleurs du Mal. Napoleon mocht wijn drinken die gemaakt was in Groot Constantia terwijl hij van 1815 tot zijn dood in mei 1821 verbannen was op het eiland Sint-Helena.
Als je in de buurt bent moet je zeker even langsgaan. Het is wel ontzettend groot en commercieel opgezet (heeft een Amerikaans karakter) maar alleen al de natuur en weten dat je hier in een echt stukje Zuid-Afrikaanse geschiedenis zit, is het echt waard.
Comments