top of page

Bandol - Provence - Frankrijk

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

De wijnbouw in de Provence is vermoedelijk de oudste van Frankrijk, samen met de wijnbouw in de buurt van Narbonne. Het heeft een subtropisch klimaat, met meer dan 3000 zonuren per jaar,wat sterk wordt beïnvloed door de Mistral. Door dit klimaat is het mogelijk om zonder probleem volledig biologische wijn te maken.

De 4 klassieke Provençaalse rassen voor rosé en rood zijn grenache, cinsault, mourvedre en tibouren. Grenache is het meest aangeplante ras in de Provence en hiervan wordt samen met de cinsault gebruikt om één van de mooiste rosé ter wereld te maken.

Bandol is echter een aparte AOC en de wijnen die hier vandaan komen worden voornamelijk van mourvedre gemaakt. Deze wijnen zijn zo mooi en bijzonder en worden door de kenners als Grand Cru gezien en vergeleken met een hele goede Bordeaux die nog heel wat jaren bewaard kan worden. De wijn zal hierdoor alleen nog maar mooier worden.

De stad Bandol is een mooi oud stadje met een haven en een leuke boulevard waar je in de vele restaurantjes heerlijk kan eten met een goed glas Bandol erbij. Ga vooral eten bij restaurant le Square Het eten is echt geweldig met een goede wijn/spijs combinatie voor een nette prijs maar voor een Michelin ster waardig diner.


Ben je op zoek naar een heerlijke Provence rose dan kan ik je een heel goed alternatief bieden gemaakt van dezelfde druiven uit een gebied heel dicht bij de Provence Cote de Thongue maar voor een betere prijs.


De adembenemende schoonheid van de Pibarnon-wijngaard en de originaliteit van zijn uitzonderlijke terroir worden verzameld in de majesteit van zijn wijnen.

De oorsprong van de verfijning en elegantie van Pibarnon-wijnen ligt in de fascinerende locatie met uitzicht op de Middellandse Zee, waar de wijnstokken, geplant op restanques (traditionele Provençaalse droge stenen keermuren) tot 300 meter boven zeeniveau, met een zorgvuldig behouden ecosysteem en een uitzonderlijke lokale bodem.Op deze bijzondere bodem leidt de familie Saint Victor al meer dan 30 jaar een groot avontuur, waardoor Pibarnon op de lijst van enkele van de grootste wijnen van Frankrijk staat.

Tijdens mijn bezoek aan dit chateau heb ik persoonlijke rondleiding, toelichting over hoe deze wijn tot stand komt en een proeverij gekregen van de jonge maar uiterst talentvolle wijnmaakster Marie Laroze. Pibarnonwijn is wat zachter, zijdeachtiger dan de meeste andere Bandols. Het is het hoogst gelegen wijngoed in Bandol op 300 m hoogte. Voor hun bijzonder mooie AOP Bandol wijn gebruikt men 70-90% mourvèdre en 10-30% grenache. Gemiddelde prijs voor deze topper is € 36,- maar voor deze kwaliteit is dit zeker niet teveel. Deze wijn kan je nog zeker 10 jaar bewaren en zal net als een goede Bordeaux zoals bijv. Pauillac (waar deze wijn mee vergeleken wordt door belangrijke wijnrecensenten) alleen maar mooier worden.

Het Landgoed Tempier bestond al tijdens het bewind van Lodewijk XV. De bastide werd gebouwd in 1834 en won zijn eerste gouden medaille in 1885. Na de ernstige phylloxera (druifluis)crisis herplantte Léonie Tempier (overgrootmoeder van Lucie Peyraud) de wijnstokken op Amerikaanse onderstammen. De kluiskelder wordt gebouwd en cementtanks opgezet.

Tijdens het bezoek aan Domaine Tempier werd ik hartelijk verwelkomd door eigenaar Véronique Peyraud. Veronique is een directe afstammeling is van de familie Tempier die deze wijnmakerij startte in het jaar 1834. De wijngaard bestond toen al meer dan 100 jaar en is de oudste geregistreerde AOP-wijngaard van Bandol. Ze werken biodynamisch en kijken dus naar de stand van de maan voor de werkzaamheden in de wijngaard, zodat wijnbouw en natuur in volledige harmonie zijn. De wijnen hebben al jaren een zeer goede reputatie en wonnen vele internationale prijzen. Het Terroir is hier erg belangrijk en ze hebben verschillende jaargangen, elk met hun eigen karakter en smaak. Ik heb ze allemaal mogen proeven incl. wijn rechtstreeks uit de vaten die binnen enkele maanden gebotteld gaat worden 😉🍷.

De wijn kan bestaan uit Mourvedre, Grenache., Cinsault en een beetje Syrah. Zoals AOP Bandol voorschrijft wordt de wijn minimaal 18 maanden bewaard in grote eikenhouten vaten en deze wijn is van zo'n goede kwaliteit dat je hem nu kunt drinken maar ook na 20 jaar waar de frisheid, kruidigheid en fruitigheid perfect samenkomen. De wijn heeft goede tannines en mooie zuren waardoor de kwaliteit verzekerd is. Ik heb de 1992 (dus 28 jaar oud) geproefd en wat een fantastische wijn. Dit was echt een geschenk dat je niet elke dag krijgt. Natuurlijk heb ik wat wijnen gekocht waaronder de Tempier Cuvee La Migoua. Ik bewaar deze wijn voor later in mijn wijnkelder.

Domaines Bunan

In de diepten van de Bandol-appellatie, aan de rand van de mediterrannée, is de Moulin des Costes in de Cadière D'Azur een uitzonderlijke plek op de top van kalkstenen heuvels. In 1961 werden Paul en Pierre Bunan, mannen die ondergedompeld waren in de wijnbouw van de Middellandse Zee, verliefd op een landgoed in de Bandol-regio, een nobel en alom gerespecteerd wijnbouwgebied in het zuiden van Frankrijk.

Paul's zoon, Laurent, keerde terug naar het landgoed van de familie na het voltooien van zijn studies in oenologie en wijnmaken in Californië. Hij was de eerste van de volgende generatie die de deuren opende voor een nieuwere en modernere benadering. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de export en ontwikkeling van de Domaines Bunan. Zijn zus Françoise is verantwoordelijk voor de communicatie met kunst die een centrale rol speelt in haar strategie. De gecombineerde talenten van deze familie komen samen om een warm, gastvrij en zeer bekwaam team te creëren. Excellentie en authenticiteit zijn de kenmerken van deze familie die er trots op is wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren.

Commentaires


bottom of page