top of page

Loire - Frankrijk

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

De Loirevallei is een idyllische streek in Centraal-Frankrijk, met glooiende groene heuvels, velden met zonnebloemen, oude stadjes, kloosters en indrukwekkende kastelen. Het is het land waar vroeger de koningen en de adel hun buitenverblijven hadden om van het goede leven te genieten. Het is een rijke en vruchtbare streek, waar wijncultuur al eeuwenlang te vinden is.

De druivensoorten die zich hier goed thuis voelen zijn: sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay voor witte wijn en cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon, gamay en malbec voor rode wijn. Ook is de Loirevallei de grootste producent van mousserende wijn naast Champagne.


Het is een uitgestrekt gebied die de langste rivier (Loire) van Frankrijk volgt van Sancerre via Touraine en Anjou-Saumur naar Pays Nantais. Het heeft een Continentaal maar ook een Maritiem klimaat waardoor er zeer verschillende wijn kan worden gemaakt. Van frisse en expressieve Sancerre en Pouilly-Fume, heerlijke Chenin Blanc of sparkling uit Vouvray en Tourraine en mooie rode wijn uit Chinon of Bourgueil of zoete witte wijn uit Coteaux du Layon. Ze zijn zeker het proberen waard.

Bezoek de vele kastelen en geniet van alle moois wat voortkomt uit dit mooie gebied. Of het nu mooie wijnen, heerlijke geitenkazen of de lekkerste visschotels betreft.

Saumur

Saumur is een klein stadje en een gemeente in centraal oostelijke deel van de regio Pays de la Loire in het departement Maine-et-Loire. Saumur ligt aan de Loire en staat bekend om zijn AOC wijnen. Er worden hier voornamelijk witte (cremant/sparkling) wijnen van de Chenin blanc druif geproduceerd maar er zijn ook mooie rosé en rood beschikbaar van de Cabernet Franc druif . Hoog boven de stad torent het kasteel waar je een prachtig uitzicht over de Loire hebt. Gelukkig zijn er overal terrassen aanwezig waar je kunt genieten van de heerlijke cremant.


Deze AOC heeft net als Saumur witte (cremant), rosé en rode wijnen echter wit is geproduceerd van de druif Sauvignon blanc. Ik heb een bezoek gebracht aan Domaine Bellevue van Patrick Vauvy. Domaine Bellevue is gevestigd in Walnuts on Cher. Vier generaties zijn elkaar opgevolgd op het landgoed en op dit moment voert Patrick de scepter binnen dit wijnhuis.

Tijdens mijn wijnreizen heb ik heerlijke wijn geproefd in Sancerre, Pouilly Fume en Touraine.  Proef de verschillen van sauvignon blanc uit deze 3 wijngebieden.
Een proeverij met Patrick Vauvy van Domaine Bellevue

Dit domaine heeft met zijn Touraine Sauvignon blanc al meerdere jaren een gouden award van Medaille d'Or gewonnen. Patrick is naast eigenaar ook de vigneron (wijnmaker) van dit wijnhuis en heeft mij veel uitgelegd over zijn wijngaard, bodem (vuursteen) en terroir en het maken van zijn wijn (de vinificatie) maar ook hoe hij omgaat met problemen zoals schimmel(ziektes) en klimaatverandering. De zeer karakteristieke bodems zijn zandig en kiezelhoudend (de zandlaag kan soms 1m bereiken). De ondergrond is kalksteen of klei-kalksteen met vuursteen (silex), waardoor een zeer goede waterregulatie bij de wortels mogelijk is wat heel belangrijk is. Ik heb zijn gehele assortiment mogen proeven en je proeft wel degelijk de kalk en vuursteen terug in de mineralen van de wijn. Het gehele terroir is voor de wijn belangrijk echter de vigneron kan met zijn stijl net dat beetje extra aan de wijn geven. Ik begrijp dan ook helemaal waarom hij iedere keer de meest prestigieuze prijzen wint.


Wil jij ook een Touraine Sauvignon blanc uit de Loire Frankrijk proeven, Klik dan hier


Touraine - Montlouis-sur-Loire - Domaine Franck Breton


Naast Touraine AOC heb je ook nog 6 sub-zones zoals bijv. Touraine Montlouis sur Loire. Dit om de verschillen in druivensoorten, het gehele terroir en de kunst van het wijnmaken te benadrukken. Dit wijnhuis produceert Montlouis natuur wit droog, halfdroog, zacht en sprankelend (brut en halfdroog) evenals AOC Touraine rood en rosé natuur en sprankelend. Er wordt tevens biologisch gewerkt.

Chinon - Domaine Charles Joguet

Deze AOC word zeer gerespecteerd voor zijn mooie rode wijn gemaakt van de Cabernet Franc druif. Je hebt gemakkelijk te drinken fruitige wijn maar ook mooie, krachtige en gestructureerde wijnen die pas na 2 jaar rijping op de markt worden gebracht maar nog 20 jaar of meer kan ouderen. Dit is mogelijk omdat de wijn mooie fruitsmaken, zuren en goede tannines heeft.

Ik heb het geluk gehad de gehele range van Chinon Clos de la Dioterie, domaine Charles Joguet te mogen proeven die druiven van 70 jaar oude wijnstokken gebruikt.

Deze zeer oude wijnstokken, met een lage opbrengst (30 hl / ha) genieten elke zorg en aandacht om tot perfecte rijping te komen. Met de noord-oostelijke ligging, is dit de laatste wijngaard die wordt geoogst. Na de oogst worden de druiven naar de chai (wijnmakerij), pal naast deze wijngaard gebracht. Een strenge selectie tijdens het oogsten, zorgvuldige vergisting met strenge controles tijdens de wijnbereiding vinden hier plaats. Alles moet perfect zijn is het credo. de wijn rijpt 25 maanden waarvan 18 maanden in eiken vaten (nieuw en gebruikt). Clos de la Dioterie kan heel mooi ouderen.


Vouvray - Domaine Vigneau-Chevreau


Dit is het belangrijkste witte wijn AOC in het Touraine gebied. De wijn is gemaakt van de Chenin blanc druif. De beste wijngaarden liggen op het zuiden gerichte hellingen en kijken uit op de rivier de Loire. De bodem bestaat uit klei waardoor deze een stuk koeler is en de druif meer moeite heeft om volledig rijp te worden en heeft daarom de zon hard nodig.

Ik heb een bezoek gebracht aan Domaine Vigneau-Chevreau in Vouvray. Ll’Abbaye de Marmoutier heeft in de 4de eeuw St Martin gesticht en deze abdij is wijnranken gaan aanplanten in de vesting van de Rougemont, de eerste wijngaard in centraal Europa. Domaine Vigneau-Chevreau heeft de rechten van deze historische wijngaard genaamtd “Clos de Rougemont” in Vouvray op voorwaarde dat ze het in de originele staat zouden terugbrengen. Om dit te realiseren werden alleen de beste wijnranken gebruikt.


Er wordt volledig biodynamisch gewerkt en ze maken er droge, halfzoete, zoete en sparkling (cremant) wijnvan 100% Chenin Blanc druif.


Sancerre - Domaine Blondelet


Sancerre AOC heeft een zeer goede naam voor zijn wijnen en produceert deze alleen van Sauvignon blanc en Pinot Noir druif. De stijle hellingen, de rivier en natuurlijk de bijzondere bodem van kalksteen, mergel en vuursteen (silex) hebben veel invloed op de wijn. De witte wijn is fris, heeft veel smaken van kruisbes en grapefruit, medium alcohol en hoge zuren. Ik heb een bezoek gebracht aan Domaine Blondelet in het hart van Pouilly.


Michelle en Jean-Michel Masson richtten in 1975 DOMAINE MASSON-BLONDELET op. In 1980, in het hart van het dorp Pouilly, bouwden ze een ondergrondse kelder op 3 niveaus om door de zwaartekracht te werken. In 2000 voegden hun twee kinderen Mélanie en Pierre-François zich bij hen. Ze zijn de zevende generatie wijnmakers van het landgoed. Ik heb gesprekken gevoerd met Mélanie.


Hun Sauvignon blanc en Pinot Noir zijn geplant op hellingen op de beste terroirs van de AOC. Ze zijn zuid/zuid-oost georiënteerd en kunnen profiteren van een microklimaat gecreëerd door de rivier de Loire. Ze werken al meer dan 40 jaar biologisch en ze willen graag de expressie van de 3 terroirs van Pouilly-Fume tot uiting laten komen. Dit wijnhuis is dan ook beroemd om de constante kwaliteit en pure expressie Sauvignon Blanc op dit unieke en behouden terroir in de Loire-vallei.


Pouilly-Fumé - Maison Lispaul


De wijngaarden van Sancere en Pouilly-Fumé lopen door elkaar heen rond de rivier de Loire. Vaak groeien de druiven van Sancerre op een iets grotere hoogte dan Pouilly Fumé. De bodem is Silex/kalkbodem wat ervoor zorgt dat er een frisse Sauvignon blanc met een zeer verfijnde smaak is.

Heerlijke sauvignon blanc uit de Loire
Wijnreis naar de Loire, Pouilly Fume

De Sauvignon blanc Pouilly-Fumé van Maison Lispaul is een knisperend frisse wijn met smaken van groene appel en kruisbessen met mooie zuren waar de mineralen uitspatten. Hun wijngaard ligt in Pouilly sur Loire maar ze hebben ook wijngaarden in Sancerre en Menetou-Salon.


Commenti


bottom of page