top of page

Wijngaarden Breda e.o. - Nederland

Bijgewerkt op: 7 jun. 2023

Al vanaf de Romeinse tijd worden er druiven in Nederland verbouwd echter pas vanaf het jaar 968 zijn er wijngaarden rond Maastricht beschreven. In de middeleeuwen verspreidde de wijnbouw ook over andere delen van Nederland waardoor er veel wijn werd gedronken. Dit was het gevolg van het relatief warme klimaat wat er toentertijd heerste. Alles veranderde in de 16e eeuw toen men het bier maken ontdekte en het klimaat in Nederland veranderde waardoor het te koud werd voor wijnbouw. Na de 80 jarige oorlog, Napoleon die het verbouwen van druiven in Nederland onmogelijk maakte en de druifluis was er uiteindelijk in de 1946 geen enkele wijngaard meer over.


Rond 1970 veranderde er veel ten goede voor de wijnbouw in Nederland. Enkele ondernemers startten toentertijd voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant met het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Sinds die tijd is er een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland waar te nemen. Er zijn op dit moment ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland.


Wijngaard De Linie - Made


Een van die wijngaarden die in 1977 is gestart is De Linie. Marius van Stokkum heeft een behoorlijke zoektocht gehad om de juiste druivensoort te vinden waarvan hij in Made de beste wijn kon maken. De onwaarschijnlijkheid van Nederlandse wijn motiveerde hem de beste wijn te maken die maar mogelijk was, ongeacht de inspanningen die daarmee gemoeid zouden zijn. Daarvoor wisselde hij ervaringen uit met vele wijnboeren in de klassieke wijnstreken in Europa. 

Hij selecteerde 40 klassieke druivenrassen uit een studie van 400 soorten. Tien jaar experimenteerde hij op de wijngaard op klimaatbestendigheid, kwaliteit en frisse fruitigheid.

Zeven soorten bleven over, waaronder Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir.

Op dit moment staan er op de wijngaard van ruim één hectare meer dan 4.000 planten.

In de wijn kun je veel invloeden uit de Elzas en Duitsland terugvinden.


Toen ik vorig jaar de familie Stokkum bezocht kreeg ik een mooie rondleiding en wijnproeverij van Marius zijn wijnen. Hij heeft mij veel verteld over de lange weg die hij heeft afgelegd om de perfecte wijn te krijgen en met succes. Vol trots was hij dan ook dat De Linie de 1e Nederlandse wijn was die bij de KLM geschonken werd. Hij heeft verschillende nationale prijzen gewonnen met wijnen en met zijn rode wijn uit 2018 een gouden medaille behaald bij The Continental Taste Challenge. Dit concours, waarbij wijnen gekeurd worden door een jury van bekende Europese wijnexperts, wordt internationaal gehouden en heeft een hoge aanzien in de wijnindustrie. Dit was de ultieme waardering voor zijn werk en waar hij zo hard voor had gewerkt. Vorig jaar had hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wilde het stokje overdragen naar wederom een bevlogen wijnmaker. Hij gaf aan dat hij een opvolger had gevonden in Rudy en Quirien Schellekens. Helemaal de handen van zijn wijndomein afhalen zal hij nooit doen, dit heeft hij tenslotte opgebouwd, daarom kun je hem nog steeds met grote regelmaat terugvinden in de wijngaard.


Wijngaard Dassemus - Chaam


Eigenaar Ron Langeveld is begonnen met veel verschillende druivenrassen en is bij een aantal van hen tot de conclusie gekomen dat deze het alleen redden als er gespoten gaat worden tegen allerlei schimmels. Omdat hij met mogelijk respect voor de natuur wijn wilde maken zijn deze druivenrassen gedurende de jaren verwijderd, want ook een beetje spuiten is niet biologisch. Dit zijn keuzes die jaren in beslag kunnen nemen tot er weer geplant en geoogst kan worden. Geduld is in de wijngaard een héle schone zaak!

Ron heeft gekozen voor 13 verschillende druivensoorten zoals Solaris, Souvignier gris, Muscaris en Johanniter (alle wit) en Rondo, Cabernet Cortis, Baron en Monarch (blauw). Deze soorten zijn speciaal ontwikkeld op resistentie tegen schimmels. Een bijkomend voordeel van de nieuwe soorten is dat ze ook enkele weken eerder rijp zijn dan de klassieke soorten. Vooral door de opbrengst relatief laag te houden en het bladoppervlakte groot kunnen ze in Nederland toch rijpe druiven krijgen met voldoende suikers.

De druiven worden na het plukken onmiddellijk in de eigen wijnkelder verwerkt. Ook het bottelen en etiketteren van de flessen gebeurt volledig in eigen beheer in de wijnkelder.

Er worden alleen biologische wijnen geproduceerd en naast de normale biologische wijn, produceren zij ook biologische natuurwijnen, ook wel wilde wijnen genoemd. Het verschil is dat er bij natuurwijn geen gist wordt toegevoegd. De in de wijngaard van nature aanwezige gisten starten het gistingsproces. Deze wijnen worden niet gefilterd. Bij het bottelen kan een minimale hoeveelheid sulfiet worden toegevoegd.


De wijnen zijn heerlijk fris en fruitig met een mooi zuiver karakter.


Wijngaard St. Catharinadal - Oosterhout


Levende ranken verbonden aan elkaar.


De zusters van het klooster Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. Nu is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Een wijngaard verbonden aan het klooster, een prachtige Bijbelse metafoor; “Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier”! 

De wijngaard van het Catharinadomein is 7,5 hectare groot (zo’n tien voetbalvelden). Nu de wijngaard intussen volgroeid is, bedraagt een gemiddelde oogst veertigduizend flessen wijn.

De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen zoals een frisse witte wijn en een hout gelagerde Chardonnay. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé, zoals in de Provence.


De mensen van MidZuid onderhouden de wijngaard samen met vrijwilligers. Zij snoeien en verzorgen de druivenplanten het hele jaar door. Het oogsten in het najaar gebeurt handmatig. Onder deskundige leiding worden de druiventrossen geplukt. In het wijnhuis van Sint-Catharinadal worden de druiven geperst en begint het gistingsproces in eikenhouten vaten en roestvrijstalen opslagtanks. Bij het maken en het bottelen van de wijn kregen de zusters nog meer hulp van een Zuid-Afrikaanse wijnmaker Andries Burger van het bekende wijnhuis Paul Cluver uit Elgin. Andries heb ik voor het eerst in Oosterhout ontmoet tijdens mijn WSET3 opleiding. Het was leuk hem weer te zien op mijn wijnreis door Zuid Afrika


Ondanks dat de wijngaard nog heel jong is wordt er toch al een mooie wijn van gemaakt. Vooral de houtgelagerde chardonnay is een vermelding waard. Een mooie gestructureerde ronde wijn met een lange nasmaak die heerlijk bij een goed diner pas.


De wijn van Sint-Catharinadal wordt verkocht via de kloosterwinkel.

Comments


bottom of page