De wijncultuur is in de Languedoc zo'n 2600 jaar geleden ontstaan. De Grieken hebben de wijnbouw hier geïntroduceerd waarna de Romeinen de wijnbouw sterk bevorderden. Na het vertrek van de Romeinen is het helaas in verval geraakt en pas tot de opkomst van kloosters in 1450, waarbij de monniken de wijncultuur perfectioneerden, is het volledig tot bloei gekomen. De stijl die deze monniken introduceerde, is de bakermat geworden van de wijn van vandaag en is over de gehele wereld terug te vinden. Het hoogtepunt van de wijnbouw kende dit gebied onder de Romeinen toen wijn uit dit gebied al bekendheid genoot in Rome en werd geëxporteerd naar Duitsland. Met de val van het Romeinse Rijk verloor het gebied ook zijn bekendheid. In periode erna werd er nog voornamelijk wijn geproduceerd voor regionale consumptie en had het internationaal een slechte naam voor voornamelijk slobberwijn.
Tegenwoordig is het een gebied van herstructurering, verjonging en vernieuwing. Languedoc is als het ware de Nieuwe wereld van Frankrijk en hier kan je alle Franse druivensoorten terugvinden waarvan goede wijn wordt gemaakt door jonge producenten op oude wijngaarden.
De Languedoc strekt zich uit over drie departementen: Gard, Herault en Aude (de rivieren in de Languedoc) en kent qua bodem geweldige contrasten wat een grote verscheidenheid aan goede wijnen oplevert. Het klimaat is mediterraan met ruim 2000 zonuren en staat sterk onder invloed van de Mistral en de Tramontane wind.
Saint George d'Ibry
15 Km ten noorden van Bèziers, ligt IGP Côtes de Thôngue. De Thôngue is de rivier die door het gebied stroomt en daarmee zijn naam geeft aan het wijngebied. De winters zijn hier zacht, de zomers warm en droog en krijgen verkoeling van de Middellandse Zee, een ideaal klimaat voor wijnbouw. De bodem is hier rijk aan kalksteen, fossiele oesters en mergel, wat de witte wijnen hun frisse karakter geeft. Hier heb ik een bezoek gebracht aan de wijngaarden van Domaine Saint Georges d’Ibry. Dit prachtige domein wordt al meer dan 40 jaar geleid door Michel Cros. Het domein telt 40 hectare aan wijngaarden en is altijd binnen de familie gebleven. Alle wijnen worden biologisch geproduceerd. Met respect voor natuur, milieu en mensen gemaakt volgens de Terra Vitis beginselen wat betekent met zo weinig mogelijk interventie.
Michel Cros maakt wijnen die uitstekend combineren met de zuid-Franse keuken: Cassoulet, kaasjes, charcuterie, Coq au Vin om maar wat te noemen. Hij is een van de geliefdste producenten bij onze klanten in de winkel. Met name de frisse maar toch rijke en zachte stijl van de witte wijnen worden gewaardeerd,
waarbij de frisse maar toch rijke en zachte stijl van de witte wijnen wordt gewaardeerd, waarbij de Muscat Sec een kleine publieksfavoriet is. De rode wijnen zijn vol op het fruit gemaakt en voor liefhebbers van die gulle Languedoc stijl. En de prijs-kwaliteit verhouding is altijd prima in orde bij St. Georges D’Ibry.
De volgende wijnen staan in
de wijnshop op deze website:
St Georges D'Ibry Excellence rosé - St Georges D'Ibry Muscat Sec - St Georges D'Ibry Excellence - St Georges D'Ibry Viognier - St Georges D'Ibry Chardonnay fût - St Georges D'Ibry Chardonnay - St Georges D'Ibry l'ame des Pins - St Georges D'Ibry cuvee 1870
In 1791 werd Cazal Viel overgenomden door de familie Miquel. Het land rondom het huis was zeer vruchtbaar en het gebied werd gebruikt voor de jacht en voor het verbouwen van wijn. De wijn leverde in die tijd weinig op en bracht de familie Mique daarom weinig rijkdom. Bijna 200 jaar later in 1970 wordt er in deze Zuid-Franse wijngaarden grootschalig Syrah verbouwd. Wijnmaker Henri Mique, met de bijnaam 'Monsieur Syrah', brengt in 1980 zijn 1e jaargang uit als wijnmaker. De familie Miquel plantte de eerste Viognier wijnstokken in 1992. De eerste oogst van deze Viognier druiven, in 1995, was een groot succes. De familie Miquel werd hierdoor gemotiveerd om nog meer van deze prachtige druiven te planten. In 2009 kochten Laurent Miquel en zijn vrouw Neasa Corish Miquel het Château Les Auzines Lagrasse op het mooie land in de appellatie Corbieres.
Tijdens het bezoek aan dit wijnhuis kreeg ik en interessante proeverij van Neasa Miquel. De nieuwe Auzines-lijn met Albarino, rosé en Syrah / grenache zal worden gebruikt in mijn wijnproeverijen voor mijn gasten @home, maar ik was het meest onder de indruk van de Bardou Cessenon gemaakt van oude wijnstokken uit een enkele wijngaard en 14 maanden gerijpt in nieuw en tweede gebruik barrique. Er zijn slechts 6800 flessen gemaakt. Ik begrijp waarom Jancis Robinson zei dat deze producent, gevestigd in Château Cazal Viel in St-Chinian, een van de meest betrouwbare en toekomstgerichte producenten in de Languedoc is.
Comments