Languedoc - Frankrijk

De wijncultuur in Frankrijk is hier zo'n 2000 jaar geleden begonnen in de buurt van Narbonne. Het hoogtepunt van de wijnbouw kende dit gebied onder de Romeinen toen wijn uit dit gebied al bekendheid genoot in Rome en werd geëxporteerd naar Duitsland. Met de val van het Romeinse Rijk verloor het gebied ook zijn bekendheid. In periode erna werd er nog voornamelijk wijn geproduceerd voor regionale consumptie en had het internationaal een slechte naam voor voornamelijk slobberwijn. Tegenwoordig is het een gebied van herstructurering, verjonging en vernieuwing. Languedoc-Roussillon is als het ware de Nieuwe wereld van Frankrijk.
De Languedoc strekt zich uit over drie departementen: Gard, Herault en Aude (de rivieren in de Languedoc) en kent qua bodem geweldige contrasten wat een grote verscheidenheid aan goede wijnen oplevert. Het klimaat is mediterraan met ruim 2000 zonuren en staat sterk onder invloed van de Mistral en de Tramontane wind.

Eigenlijk kan je hier alle druivensoorten uit heel Frankrijk terugvinden waarvan goede wijn wordt gemaakt door jonge producenten op oude wijngaarden.


Laurent Miquel


In 1791 werd Cazal Viel overgenomen door de familie Miquel. Het land rondom het huis was zeer vruchtbaar en het gebied werd gebruikt voor de jacht en voor het verbouwen van wijn. De wijn leverde in die tijd weinig op en bracht de familie Miquel daarom weinig rijkdom. Bijna 200 jaar later in 1970 wordt er in deze Zuid-Franse wijngaarden grootschalig Syrah verbouwd. Wijnmaker Henri Miquel, met de bijnaam ‘Monsieur Syrah’, brengt in 1980 zijn eerste jaargang uit als wijnmaker.

De familie Miquel plantte de eerste Viognier wijnstokken in 1992. De eerste oogst van deze Viognier druiven, in 1995, was een groot succes. De familie Miquel werd hierdoor gemotiveerd om nog meer van deze prachtige druiven te planten. In 2009 kochten Laurent Miquel en zijn vrouw Neasa Corish Miquel het Château Les Auzines Lagrasse op het mooie land in de appellatie Corbieres.


Tijdens het bezoek aan dit wijnhuis kreeg ik en interessante proeverij van Neasa Miquel. De nieuwe Auzines-lijn met Albarino, rosé en Syrah / grenache zal worden gebruikt in mijn wijnproeverijen voor mijn gasten @home, maar ik was het meest onder de indruk van de Bardou Cessenon gemaakt van oude wijnstokken uit een enkele wijngaard en 14 maanden gerijpt in nieuw en tweede gebruik barrique. Er zijn slechts 6800 flessen gemaakt. Ik begrijp waarom Jancis Robinson zei dat deze producent, gevestigd in Château Cazal Viel in St-Chinian, een van de meest betrouwbare en toekomstgerichte producenten in de Languedoc is.