top of page

Montepulciano - Italië

Bijgewerkt op: 7 jun. 2023

Montepulciano, een stad in de Toscane van Italië, bekend om zijn uitstekende Vino Nobile die wereldwijd bekend is. De “Vino Nobile di Montepulciano” dankt haar naam aan de sommelier van paus Paulus III. Hij noemde de wijn namelijk “hoogst volmaakt”, een wijn geschikt om door edelen geconsumeerd te worden. Het Nobile werd dan ook al eeuwen geleden aan de naam toegevoegd als eerbetoon aan de status die de wijn bij de adel genoot.


Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. is voornamelijk gemaakt van Sangiovese geblend met andere toegestane rassen en moet voor de verkoop minimaal 2 jaar rijpen. Deze wijn moet niet verward worden met de Montepulciano druif/wijn afkomstig uit andere delen van Italië. Vanwege het klimaat zijn Sangiovese wijnen uit dit deel van Toscane vaak intenser en hebben ze meer body dan de wijnen uit Chianti. Het is altijd een onderling strijd tussen Brunello uit Montalcino en wijn uit Montepulciano, welke wijn het beste is. Persoonlijk vind ik dat dit een kwestie van smaak is.
Een bezoek is de oude stad zeker waard. Je kunt er heerlijk eten, wijn drinken en er zijn genoeg accomodaties om te blijven overnachten. Omdat het een middeleeuwse stad is zijn er leuke restaurants en barretjes maar vergeet de ondergrondse kelders niet. Je kunt een wijnwinkel binnenlopen en in de ondergrondse stad belanden met vele stenen trappen, verborgen crypten en natuurlijk de houten wijnvaten van verschillende afmetingen.

Leuke Tip Restaurant La Briciola. Lekker eten, goede wijn en voor een betaalbare prijs.

Comentários


bottom of page