
Wijn maken in St. Emilion
Bordeaux Frankrijk
Wijn maken is een proces dat begint met druiven en eindigt met wijn. Na de oogst worden de druiven verwerkt en voorbereid op de alcoholische vergisting, waarbij gist de suikers in het druivensap omzet in alcohol. Is dit proces afgerond, dan moeten de wijnen voorafgaand aan de verpakking en verkoop worden opgeslagen en rijpen.
Dit is allemaal niet mogelijk zonder tussenkomst van mensen en de keus die zij tijdens het proces maken.
Klik op de video: werkzaamheden in de wijngaard van een kleine wijnboerderij in de prestigieuze Bordeauxstad St. Emilion.
Klik op de video: werkzaamheden in de wijngaard van een kleine wijnboerderij in de prestigieuze Bordeauxstad St. Emilion.

Vind je dit interessante materie, dan kunnen we tijdens een wijnproeverij altijd dieper ingaan op het onderwerp wijn maken.

"Wist jij dat rosé ontstaat door het inweken van blauwe schillen en niet door rode en witte wijn met elkaar te mengen?"
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Huidige Wijnbouw: Huidige wijnbouw shout-out naar Franse monniken: zij waren de eersten die snappen dat terroir (de plek!) cruciaal is én ze schreven de beste wijnmaaktips op.
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Oogst Verschil: Wijn uit de New World (Australië, etc.) is bij hetzelfde jaartal altijd een half jaar ouder, omdat de oogst daar pas in het voorjaar valt – mind-blown!
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Oudste Wijnstokken: De Barossa Valley in Australië rockt al sinds de jaren 1840 met de oudste, nog levende Shiraz-wijnstokken ter wereld – praat over vintage!
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Oudste Wijnstokken: De Barossa Valley in Australië rockt al sinds de jaren 1840 met de oudste, nog levende Shiraz-wijnstokken ter wereld – praat over vintage!
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Oudste Wijn: De allereerste gefermenteerde drank (9000 v.Chr.) komt uit China, maar de geboorteplaats van pure druivenwijn (6000 v.Chr.) is Georgië.
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Witte Wijn van Blauwe Druif: Witte wijn kan gewoon van een blauwe druif gemaakt worden, zolang je het sap maar super snel van de schillen scheidt – say what?!
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Wijn in Vliegtuig: Zelfs de beste wijnen smaken anders up in the air, want de lage luchtdruk en droge lucht resetten je smaak compleet.
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Champagne Bubbels: De sparkle in Champagne is het resultaat van een tweede gisting, die heel fancy en natuurlijk direct in de fles plaatsvindt.
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE

Eikenhoutsmaak: Een zware houtsmaak in je wijn komt van nieuwe eikenhouten vaten, niet van de druif – de wijn heeft daar gewoon even gechilled.
WIJN WEETJES VAN JACQUELINE
