top of page

Rias Baixas - Spanje

De wijngaarden van Rias Baixas zijn zo anders dan in de rest van de wereld. De wijnstokken worden via lange granieten palen geleid zodat er een pergola ontstaat waaronder je kan lopen. Niet alleen kan er gelopen worden maar hele tractoren kunnen er rijden want het bladerdak moet goed onderhouden worden. Als de druiven rijp zijn worden ze met de hand geplukt terwijl de plukkers op een kratje staan anders kunnen ze er niet bij.

De reden dat deze pergola’s zo hoog zijn is omdat het ontzettend vochtig is in Noord-West Spanje waardoor er schimmel kan ontstaan. Op deze manier kan de wind door de gangen heen blazen en maakt alles droog. Gelukkig is de speciale druif uit dit gebied, de Albarino, wat minder gevoelig door zijn dikke schil echter is het beter de druivenstok zo te geleiden om problemen te voorkomen. Ook kan de zon in de middag hard schijnen en de temperatuur flink oplopen. Omdat de druiven onder de bladeren hangen zijn deze ook voor de zon extra beschermd.

Deze wijngaarden geven prachtige plaatjes.

Probeer zelf ook eens een Albarino wijn uit Rias Baixas. Deze frisse wijn met mooie fruitsmaken van citrus en abrikoos en een klein bittertje van grapefruit kunnen je zeker bekoren.


Pazo Señoráns


Pazo Señoráns, nu omgebouwd tot wijnmakerij, is een prachtig voorbeeld van die voorouderlijke Galicische huizen uit de 16e eeuw die op het platteland zijn gebouwd met alle charme en waardigheid van vervlogen tijden. Het wijnhuis lanceerde zijn eerste jaargang in 1989. Het wijnhuis wil wijnen creëren die een getrouw beeld geven van het land waar ze vandaan komen.

De hele wijngaard heeft Albariño-druiven die worden verbouwd via een pergolasysteem en gelegen in verschillende gebieden binnen een straal van ongeveer tien kilometer dicht bij de zee. De bodem bevat xabre, een soort ondergrond die het resultaat is van de ontbinding van granietgesteente en die een grote afvoercapaciteit heeft.


De omgevingsklimaatomstandigheden in combinatie met de verscheidenheid aan bodemsoorten (arme, zure en losse zandgronden) geven de druiven hun individuele, frisse, aromatische karakter. Alle druiven worden met de hand geoogst; het selecteren van trossen binnen de wijngaard zelf. Het transport naar de wijnmakerij is onmiddellijk, in kleine dozen van geperforeerd plastic, zodat de druif heel en in optimale staat aankomt voor het maken van wijn. Later wordt het druivensap naar roestvrijstalen vaten gebracht waar het fermentatieproces begint. Proost


Chan de Rosas


Strikt genomen is Chan de Rosas geen wijnmakerij, maar een project van oenoloog Marcos Lojo. Zijn doel: de kwaliteit van de albariño druivensoort in Galicië aan het licht brengen. Na tallozegesprekken, bezoeken en nauwgezet onderzoek zocht hij twaalf wijnmakerijen uit in de D.O. Rías Baixas waarmee hij wilde samenwerken. Het bijzondere is dat ze allemaal in het bezit zijn van wijnstokken die minstens zeventig jaar oud zijn. De beste voorwaarden om echt te laten zien wat de albariño in zich heeft!

Ook een belangrijke factor bij de selectie van de wijnhuizen was het verschil in terroir. Zo komen de druiven uit de regio's Carabuxeira, Padrenda, Cabeza de Boi, Pedreira, Castrelo en Lores. In nauwe samenwerking met de respectievelijke wijnbouwers worden hier de Albariño 'Clasico', 'Cuvée Especial' en de Icon-Albariño 'Gran Cuvée' geproduceerd.

bottom of page