top of page

Spanje - Navarra

Bijgewerkt op: 21 jun. 2023

Navarra is een van de zeventien Autonome gemeenschappen van Spanje. Het ligt in het noorden van Spanje, ten oosten van Baskenland, ten zuiden van Frankrijk, ten noorden van La Rioja en ten westen van Aragón. Navarra is ook een leverancier van uitstekende wijnen die helaas door veel mensen wordt onderschat. De Spanjaarden zelf kenden voorheen vooral de stevige rosés, rosados, uit het gebied, maar tegenwoordig vallen juist de rode en witte wijnen op.


Bodegas Inurietta begon als project in 1999; drie jaar later werd de hypermoderne bodega gebouwd. Gebruikmakend van een overvloed aan wijngaarden met oude stokken in de directe nabijheid van de bodega, verkreeg Inurrieta al snel een reputatie vanwege de hoge kwaliteit van zijn wijnen. Ondanks de enorme groei is het niveau alleen maar omhoog gegaan. Inmiddels staat de naam Inurrieta voor wijnen met karakter. De nauwgezette zorg, het is bijna verwennerij, die iedere wijngaard krijgt, staat ervoor garant dat alle wijnen die originele expressieve van het fruit, het land en de klimatologische omstandigheden van Navarra laten zien.

Het is nu ook bewezen dat ze fantastische wijn maken. Ze winnen prijs na prijs. Zo ook in The Wine Enthusiast Magazine voor de Inurrita Puro Vicio 2020, de Inurrita Mimao Garnacha 2021, Inurrita Norte 2021 en de houtgelagerde Inurrita Orchidea Sauvignon blanc cuvee. Ze hebben echter nog meer lekkere wijnen. Deze vind je in de onze wijnwebshop. Alle wijnen zijn D.O. Navarra.


Allen wijnen van Inurrieta zijn te koop via de wijnshopMijn bezoek aan Bodega Tandem uit de Yerri vallei heeft mij een inzage gegeven in een manier van wijn maken die compleet natuurlijk is met zo min mogelijk ingrepen in het proces zelf. Dus niet alleen de wijnbouw die biologisch is maar wijn maken d.m.v. zwaartekracht. n voor extra zuurstof wordt hier niet gebruikt. Dit resulteert in een fantastische Biologische Vegan wijn waarbij ik een uitroepteken zet.

De Yerri vallei heeft een continentaal klimaat waarbij ze veel invloed hebben van de Atlantische Oceaan die daar maar 50 km vandaan is. Deze invloed is heel belangrijk daar dit de druifjes de optimale kans geeft met een langzame rijping te groeien wat weer een elegante frisse wijn geeft met mooie zuren. De CEO José Maria Fraile heeft mij door het gehele bedrijf geleid en samen met wijnmaker Alicia Eyaralar hun manier van wijn maken uitgelegd.


De druiven van Tempranillo, Grenache, Graciano, Cabernet Sauvignon, Merlot, Viura en Viognier (heel bijzonder) zijn van 85 jaar oude wijngaarden. Na het persen worden de druiven met de lie in betonnen/inox tanks bewaard waar ze enkele maanden of jaren blijven. Sommige wijnen rijpen in 300 L Franse eiken vaten. Alle wijnen worden met zoveel liefde, zachtheid en geduld gemaakt daar het begrijpelijk is dat Jancis Robinson en Robert Parker deze wijnen een hoge score geven. Ik was erg onder de indruk en onderstaand vind je hun wijnen die weer te koop zijn in de wijnshop in de website. Alle wijnen zijn D.O. Navarra.

Comments


bottom of page