top of page

Telegraaf review van mijn Albariño

Uiteraard niet echt mijn Albariño maar wel mijn ontdekking en door mij geïmporteerd zodat Nederland kennis kan maken met deze heerlijke wijn.

door Barbara Verbeek, Telegraaf 19 november 2022

In deze column belicht vinoloog Barbara Verbeek de wereld van wijn. Deze keer is zij op bezoek in het beroemde Spaanse wijn- en oestergebied Rías Baixas.


Wijnmaker Marcos Lojo van het label Pedras Loiras, werkte meer dan dertig jaar voor allerlei wijnhuizen in verschillende wijngebieden in Spanje. Een man met ervaring. Vier jaar geleden kocht hij twintig oude wijngaarden in het beste gedeelte van de Rías Baixas: Val do Salnés.

Marcos maakt de ziltige wijn ietsje ronder doordat hij 15 procent op grote eikenhouten vaten van 700 liter uit de Bourgogne laat rijpen.

Bodem

Hij zegt hierover: „Het is heel belangrijk welke bodem de wijngaard heeft. Graniet en leemgrond zijn de beste basis.” Zijn zus ontwierp het prachtige etiket op de fles: de woeste zee en de aalscholvers op de granieten rotsblokken.
Ziltig

Als je deze wijn proeft, ervaar je bloesem, citrus, rijpe perzik en grapefruit. Dit is een wijn met een ziltige zuurgraad die perfect gaat met alles puur uit de zee.

Ook met gerechten met koriander zoals ceviche of de Mexicaanse keuken komt deze wijn helemaal tot zijn recht.

Mijn 1e kennismaking met Marcos is 4 jaar geleden toen ik samen met mijn man een wijnreis maakte door Rias Baixas. Hij maakte toen een Albariño met een ander label Chan de Rosas. Ik was toen al onder de indruk van de heerlijke wijnen die hij kon maken want ze zijn allemaal door mij persoonlijk geproefd.


Marcos heeft dat label een paar jaar geleden verkocht en heeft Pedras Loiras opgericht. Vorig jaar heb ik weer contact met hem opgenomen omdat ik graag een Albariño in mijn collectie wilde opnemen en dan ga je natuurlijk naar de beste Albariño wijnmaker die je kent. Dit heeft tot een ontzettend leuke samenwerking geleid waardoor nu ook Nederland kan genieten van zijn mooie wijn.

Wil je meer weten over mijn wijnreis naar Rias Baixas, klik dan hier.

62 views

Comments


bottom of page