top of page

Piemonte - Italië

Bijgewerkt op: 7 jun. 2023

De regio Piëmont ligt aan de voet van de Alpen en biedt een vergelijkbare combinatie van excellente wijnen, gastronomie en een schitterend landschap. Je zou met gemak je hele vakantie tussen de beeldschone wijngaarden en de cantinas in de Langhe kunnen doorbrengen. Hier in de heuvel worden de mooiste, meest gestructureerde rode wijnen gemaakt, zoals de Barolo, Barbaresco maar ook de Nebbiolo, Barbera en Dolcetto.

Het landschap met zijn eindeloze wijngaarden is zo bijzonder en zo perfect dat het in 2014 is toegevoegd aan de Enesco Werelderfgoedlijst. Bovendien heeft een nieuwe generatie wijnmakers weer oude authentieke druiven tot leven gewekt zoals Arneis en de Favorita, twee geurige, frisse en heerlijke witte wijnen.

Het is hier werkelijk zo mooi en om daar zo optimaal mogelijk van te genieten is het ontzettend leuk om met de auto al die kleine steden te bezoeken. Het landschap blijft je verrassen met elke bocht die je neemt. Er zijn vele wijnhuizen/wijngaarden welke je kunt bezoeken en waar je van een heerlijke wijnproeverij kan genieten.

Leuke tip: een ontzettend goed B&B in omgeving Alba is Cascina Giardini.


Barolo - Wijnhuis Marchesi di Barolo

De historische kelders van Marchesi di Barolo bevinden zich in de stad Barolo, in het gebouw met uitzicht op het kasteel van de markies Falletti. Het is hier dat meer dan 200 jaar geleden een prachtig verhaal begon. Het verhaal van een wijnkelder waar, in het hart van de regio Langhe en beschermd door glooiende heuvels, een wijn werd geboren. Deze wijn, zoals de Franse traditie suggereert, heette Barolo zoals de stad waar het voor de eerste keer werd geproduceerd.

Barolo - Wijnhuis Marchesi di Barolo

De historische kelders van Marchesi di Barolo bevinden zich in de stad Barolo, in het gebouw met uitzicht op het kasteel van de markies Falletti. Het is hier dat meer dan 200 jaar geleden een prachtig verhaal begon. Het verhaal van een wijnkelder waar, in het hart van de regio Langhe en beschermd door glooiende heuvels, een wijn werd geboren. Deze wijn, zoals de Franse traditie suggereert, heette Barolo zoals de stad waar het voor de eerste keer werd geproduceerd.

De Barolo, zoals we hem nu kennen is ontstaan in de 2e helft van de 19e eeuw. De eer gaat naar Marchesi di Barolo, of beter gezegd de markiezin. Zij kwam oorspronkelijk uit Frankrijk, was kwalitatieve goede wijn gewend en vond de Nebbiolo (lokale) wijn niet lekker. Door het gebruik van een complete fermentatie en veroudering op grote Sloveens houten vaten slaagde zij er rond 1830 in de kwaliteit van de wijn zo goed te maken dat alle kwaliteiten tot zijn recht komen: Nebbiolodruif, krachtig en sober, kan goed ouderen en heeft alle kenmerken om dit buitengewone terroir tot uitdrukking te brengen. De Markiezin was zo trots op deze mooie wijn dat ze besloot een groot aantal vaten naar de koning van Piemonte en Sardinië te sturen. De wijn viel ontzettend zo goed in de smaak bij de koning dat hij alle Barolo van de markiezin kocht. Daarom heet Barolo nog altijd “de koning van de wijnen en de wijn van de koningen”.

Een bezoek aan dit wijnhuis is een leuke ervaring. Ga zeker eens langs en doe een wijnproeverij met deze mooie wijnen: Marchesi di Barolo

Barolo is gemaakt van de druif Nebbiolo en afkomstig uit de plaats Barolo in Piemonte. Naast de diversiteit van de Piemontese bodem, worden de Langhe gekenmerkt door een vrij specifiek microklimaat, gematigder dan de aangrenzende gebieden: de Alpen beschermen tegen de koude noordwestelijke winden terwijl de zuidelijke zijde wordt beschermd door de Apennijnen. Temperatuurbereik is essentieel tijdens de oogst om de druiven intens geurend te maken: de plotselinge verandering in temperatuur tussen dag en nacht veroorzaakt kristallisatie op de schil van de druiven, wat resulteert in buitengewone geuren en geuren na vinificatie.

De grootste verdienste gaat echter naar de mensen die konden begrijpen wat de natuur spontaan heeft aangeboden. Door zijn lange, historische ervaring is Marchesi di Barolo een trouwe exponent van de diversiteit van het land en zijn inheemse wijnstokken, terwijl zij de typische kenmerken van haar producten nauwgezet respecteert en behoudt. Dit alles wordt bereikt door het gebruik van druiven die afkomstig zijn van landgoed wijngaarden en van het bijdragen van wijnboeren geselecteerd door de jaren heen, voorkeur voor een optimale positie en het vermogen om individuele wijngaarden te behouden. Marchesi di Barolo beheert ongeveer 200 hectare aan wijngaarden en produceert wijnen van de belangrijkste inheemse variëteiten van Langhe, Roero en Monferrato. Om hun verschillende kenmerken beter te definiëren en te verbeteren, worden de meest prestigieuze historische crus gemaakt van één enkele variëteit, en individueel verouderd en gebotteld.

Wil je kennismaken met de Nebbiolo druif, probeer dan eerst de Barolo van Marchesi di Barolo. De kleur is granaatrood met robijnrode reflecties. Het aroma is intens en persistent met verschillende sporen van kruiden, kaneel, absinth, tabak en wilde roos. De smaak is vol en elegant, met zachte tannines. De pittige toon en de hints van hout perfect mengen.

Comments


bottom of page