top of page

Puglia - Italië

Bijgewerkt op: 3 jun. 2023

Puglia, een lang uitgestrekt (350 km) en vruchtbare regio in de hiel van Italië. Deze regio is zeker een bezoek waard daar je kunt verblijven in de unieke Trulli’s (witte huisjes met een kegelvormig dak). In de vijftiende en zestiende eeuw werden vanuit het Koninkrijk Napels, waartoe Puglia in die tijd behoorde, forse belastingen opgelegd. De graven uit dit gebied kwamen met een ingenieus plan. Zij verplichtten alle bewoners hun woningen voortaan zonder cement te bouwen. Op die manier konden alle huizen razendsnel worden weggehaald, dat kwam mooi uit als er een belastinginner langskwam om een telling te doen waarop de verschuldigde belasting gebaseerd zou worden. De arme boeren mochten dus enkel losse, ‘droge’ steen gebruiken. Daarom weken ze uit naar een ronde vorm en een zelfdragend, koepelvormig dak. Dit dak bestond uit cirkels van stenen die tegen elkaar aan duwden, zodat het zichzelf letterlijk omhoog hield.

Tijdens mijn wijnreis naar Puglia heb ik in een Trulli geslapen.
Authentieke Trulli bij bezoek aan Puglia

Locorontondo - Wijnhuis I Pàstini

Voor een lange periode alleen bekend van goedkope bulkwijnen. Gelukkig is dit niet meer het geval. Er worden bekende en minder bekende lokale druiven gebruikt zoals Primitivo of Negroamaro maar ook Verdeca, White On Alessano, Minutolo Antico en Susumaniello.Zo ook het wijnhuis I Pàstini. Dit wijnhuis ligt in het hart van Valle d’Itria, tussen Locorotondo en Martina Franca. Zij combineren sinds 1996 traditionele- met moderne wijnmaaktechnieken om wijn te produceren waarin zij het nieuwe gezicht van lokale/ authentieke wijnproductie willen laten zien. De goede zonexpositie, juiste temperatuur en constante zachte zeewind zorgen voor ideale omstandigheden voor de zuren en suikers in de druif. Zij gebruiken voornamelijk Verdeca, White On Alessano, Minutolo Antico en Susumaniello om de juiste expressie van het gebied in de wijn uit te laten komen. Je kunt Wijnhuis I Pàstini gewoon bezoeken.

Leuk om wijnhuizen te bezoeken zoals I Pastini in het noorden of Cantele in het zuiden
Bezoek aan wijnhuis I Pastini

Lecce - Wijnhuis Cantele


Salento, strekt zich uit tussen de Ionische en de Adriatische zee. Het is een gebied rijk aan oude olijfgaarden en wijngaarden, betoverende stranden en grillige rotsachtige kustlijn, klassieke grotten en enkele van de beste landbouwgebieden van Italië. De bodem is buitengewoon vruchtbaar dankzij de natuurlijke aanwezigheid van kalksteen en klei.

Het bezoek aan wijnhuis Cantele heeft zijn vruchten afgeworpen en deze wijnen zijn via deze website te koop.
Bezoek aan wijnhuis Cantele

Wijnhuis Cantele heeft een mooie geschiedenis. Toen de gevechten tijdens de 2e wereldoorlog stopten, vertrok Giovanni Cantele vanuit zijn huis in het door oorlog verscheurde noordoosten van Italië op zoek naar een beter leven. Hij landde in de regio Romagna, waar hij een vaste baan vond in de wijnhandel en waar hij de liefde van zijn leven zou ontmoeten, Teresa Manara. Toen veel Zuid-Italianen naar het noorden trokken om werk te vinden in de fabrieken van Milaan en Turijn, trok de familie Cantele naar het zuiden en vestigde zich in Lecce. Daar begonnen de zonen van Giovanni en Teresa eerst hun eigen wijn te bottelen en later wijngaarden te kopen en een wijnmakerij te bouwen. Tegen die tijd was Augusto teruggekeerd naar het gezin van zijn studie wijnmaken in het noorden. Tegenwoordig maken de neven van Cantele, wijn in hun ultramoderne wijnmakerij in Guagnano, die in 2003 werd voltooid. Ga zeker eens bij wijnhuis Cantele langs. Deze mensen zijn ontzettend gastvrij en je krijgt een goed idee hoe zij wijnen maken.

Je ziet steeds meer dat oude methodes zoals ploegen met  paard terugkomt. Dit is beter voor de bodem omdat een paard minder zwaar is dan een tractor. Wijnhuis Cantele doet dit al heel lang.
Bezoek aan Wijnhuis Cantele waar ze biologish werken

De wijngaarden zijn van noord naar zuid gericht, met uitstekende ventilatie dankzij de noordenwind en siroccos vanuit het zuiden. De rijen absorberen de perfecte hoeveelheid zonlicht aan elke kant, waardoor ideale omstandigheden worden gecreëerd voor het rijpen van de bessen. Lokale druivensoorten zoals Negroamaro, Primitivo, Susumaniello en Fiano del Salento worden voor hun wijnen gebruikt. Maar ze laten ook Chardonnay groeien, wat zorgt voor wijnen met een uitstekend aromatisch karakter.

Wijnen van Cantele zijn met zoveel passie gemaakt dat je dit zelfs in de wijnen terug proeft.

De wijn is natuurlijk de koop via de wijnshop op deze website.
Comments


bottom of page