top of page

Telegraaf review van mijn Albariño

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

Uiteraard niet echt mijn Albariño maar wel mijn ontdekking en door mij geïmporteerd zodat Nederland kennis kan maken met deze heerlijke wijn.

door Barbara Verbeek, Telegraaf 19 november 2022

In deze column belicht vinoloog Barbara Verbeek de wereld van wijn. Deze keer is zij op bezoek in het beroemde Spaanse wijn- en oestergebied Rías Baixas.


Marcos Lojo is maar wat trots op zijn Albarino van Pedras Loiras
Marcos Lojo van Pedras Loiras Albarino

Wijnmaker Marcos Lojo van het label Pedras Loiras, werkte meer dan dertig jaar voor allerlei wijnhuizen in verschillende wijngebieden in Spanje. Een man met ervaring. Vier jaar geleden kocht hij twintig oude wijngaarden in het beste gedeelte van de Rías Baixas: Val do Salnés.

Marcos maakt de ziltige wijn ietsje ronder doordat hij 15 procent op grote eikenhouten vaten van 700 liter uit de Bourgogne laat rijpen.

De Albarino of Albariño druif hangt in hoge pergola's zodat het vocht uit de bodem de druif niet aantast en is deze beschermt voor de hete zon.
Wijngaarden van Rias Baixas van de Albarino druif

Bodem

Hij zegt hierover: „Het is heel belangrijk welke bodem de wijngaard heeft. Graniet en leemgrond zijn de beste basis.” Zijn zus ontwierp het prachtige etiket op de fles: de woeste zee en de aalscholvers op de granieten rotsblokken.
Een heerlijke verfrissende witte wijn die perfect is bij vis, kreeft en schelpdieren maar ook fantastisch bij paella.
Pedras Loiras Albarino van Marcos Lojo

Ziltig

Als je deze wijn proeft, ervaar je bloesem, citrus, rijpe perzik en grapefruit. Dit is een wijn met een ziltige zuurgraad die perfect gaat met alles puur uit de zee.

Ook met gerechten met koriander zoals ceviche of de Mexicaanse keuken komt deze wijn helemaal tot zijn recht.

Mijn wijnreizen naar Rias Baixas heeft zijn vruchten afgeworpen. Een leuke samenwerking met Marcos Lojo van Pedras Loiras  is toen ontstaan. Probeer ook eens een lekker Albarino van Pedras Loiras gemaakt door Marcos.
Albarino uit Rias Baixas op bezoek bij Marcos Lojo

Mijn 1e kennismaking met Marcos is 4 jaar geleden toen ik samen met mijn man een wijnreis maakte door Rias Baixas. Hij maakte toen een Albariño met een ander label Chan de Rosas. Ik was toen al onder de indruk van de heerlijke wijnen die hij kon maken want ze zijn allemaal door mij persoonlijk geproefd.


Marcos heeft dat label een paar jaar geleden verkocht en heeft Pedras Loiras opgericht. Vorig jaar heb ik weer contact met hem opgenomen omdat ik graag een Albariño in mijn collectie wilde opnemen en dan ga je natuurlijk naar de beste Albariño wijnmaker die je kent. Dit heeft tot een ontzettend leuke samenwerking geleid waardoor nu ook Nederland kan genieten van zijn mooie wijn.

Wil je meer weten over mijn wijnreis naar Rias Baixas, klik dan hier.
תגובות


bottom of page