top of page

Rioja - Spanje

Bijgewerkt op: 3 dec. 2022

Wijnbouw werd al eeuwen geleden verankerd in La Rioja. Ruim voordat de jaartelling startte, introduceerden kolonisten uit Libanon en Syrië, de wijnbouw in de Spaanse regio. Toen misschien wel de bekendste wijndrinkers uit de geschiedenis, de Romeinen, voet zetten op de grond van Rioja werd de wijnconsumptie – en dus ook de productie – sterk gestimuleerd. De druifluis die rond 1870 sterke schade toebracht in Frankrijk, dwong wijnhandelaren andere gronden te verkennen. Zij kwamen uit in La Rioja en creëerden daarmee de laatste voorwaarde voor de hedendaagse faam van de wijnen.

Het Cantaberisch Gebergte vormt een natuurlijke bescherming voor de wijngaarden in het dal van de Ebro. De koele en vochtige zeewind van de noordkust laat de druiven daardoor gerust. Bovendien is de relatief arme kalk- en kleibodem op deze hellingen uiterst geschikt voor wijnbouw.

De Rojastreek is onderverdeeld in drie regio’s: het westelijk gelegen Rioja Alta, het oostelijke Rioja Oriental (Baja) en Rioja Alavesa dat in het noorden een klein deel van de streek beslaat waarvan Haro de hoofdstad is. Typerend voor La Rioja zijn de twee rivieren: de Ebro en Río Oja, waarnaar de streek vernoemd is. En de stevige wijnen natuurlijk!

Rioja wijn DOCa (Tempranillo/Garnacha/Garganega) wordt geclassificeerd op leeftijd zoals Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.


Bodegas Bilbainas


In het noorden van Logroño, in Haro, ligt de wijngaard Bodegas Bilbainas. Het landgoed van 250 hectare, gelegen in de meest prestigieuze enclave van de Rioja Alta-wijnmakerijen, voedt de wijnmakerij met zijn eigen druiven en maakt het een van de grootste en meest uitstekende wijngaarden in de Rioja-gemeenschap. De tertiaire bodems bestaande uit kalksteen, mergel en zandsteen (unieke kenmerken in het noorden van Rioja Alta) en de klimatologische mix tussen de milde mediterrane en de Atlantische effecten voor uitstekende oogsten zijn het meest geschikt voor de productie van verouderde wijnen.

Dit wijnhuis bestaat eigenlijk uit 3 wijnhuizen: Vina Pomal, La Vicalanda, Vina Zaco waarvan Vina Pomal het oudste wijnhuis is. De oorsprong van de wijnmakerij gaat terug tot 1859 toen Savignon Frères & Cie. Zich in Haro vestigde op de vlucht voor de phylloxera die de Gallische wijngaarden aantastte. In 1901 verwierf een groep ondernemers uit Bilbao de wijnmakerij en richtte het bedrijf Bodegas Bilbainas op.

Viña Pomal werd bedacht door Don Santiago de Ugarte, mede-oprichter van Bodegas Bilbainas en de eerste algemeen directeur van het bedrijf. Het eerste label waarin Viña Pomal als denominatie verschijnt, behoort tot een Special Reserve uit de vintage 1904 (een werkelijk uitzonderlijke vintage).


Hoewel ze later zouden samenvloeien tot één merk, werd in 1904 ook Castle Pomal samen met Viña Pomal geboren, wat, bestemd voor de Britse markt, het belang laat zien dat de internationale dimensie van het merk heeft gehad en altijd heeft gehad. Interessant is dat alleen de labels van Castle Pomal het wapen van het Spaanse Koninklijk Huis bevatten, waarvan de wijnmakerij de officiële wijnleverancier was.

Bodegas Bilbaínas combineert zowel traditionele praktijken als andere praktijken die kenmerkend zijn voor de meest geavanceerde wijnbouw om de hoogste kwaliteit te garanderen. Onder de eerste, handmatig snoeien, groen snoeien, handmatig strippen, druiven verwijderen en handmatig oogsten worden beoefend. Onder de laatste: precisie wijnbouw of de techniek van seksuele verwarring tegen ongedierte.

Viña Pomal is een van de meest uitzonderlijke en traditionele wijnen in het land. Een trouwe wijn als weinigen in de klassieke stijl van authentieke Rioja. De uitstekende eigenschappen van de wijngaard, eigendom van dezelfde wijnmakerij, de zorgvuldige selectie van de druiven - 100% Tempranillo - en het zorgvuldige verouderingsproces in Amerikaanse eiken vaten geven Viña Pomal die unieke stijl die het als een standaard onder de wijnen van Rioja plaatst.

Sinds zijn eerste verschijning, in 1908, heeft Viña Pomal zich kunnen aanpassen aan de nieuwe tijden zonder de oorspronkelijke kenmerken uit het oog te verliezen die haar erkenning en prestige hebben gegeven: elegante, evenwichtige en delicate tonen van veroudering.


Urbina wineries


Familiewijnmakerij gelegen in Cuzcurrita del río Tirón met meer dan 150 jaar geschiedenis.

Salvador Urbina verhuisde in 1870 naar Cuzcurrita en produceerde de eerste wijnwijnen, met wijngaarden die nog steeds in Urbina-wijnen worden gebruikt.

Zijn zonen Ciriaco en Paquita zetten het beroep voort, en het zijn Pedro en Jesús Angel, kleinkinderen van Salvador, die in 1986 in de huidige kelder begonnen te produceren in roestvrijstalen tanks.

Momenteel leidt de vierde generatie, Angel, Pedro en Santiago de wijnmakerij- Het zijn professionals in de sector (catadores, onderzoekers, ingenieurs en artsen), en hebben samen veel wijnbereidingservaring.

Alleen biologisch geproduceerd met druiven van onze eigen wijngaarden van de Rioja Alta, in Cuzcurrita del Río Tirón en de Singular Vineyard Valle del Ángel.

De teelt wordt gedaan in bush vine {gobelet} en dubbele cordon struiken met een beperkte opbrengst. Bij de vinificatie worden inheemse gisten gebruikt die de wijn een unieke persoonlijkheid geven, de complexiteit van Urbina-wijnmakerijen.


Bodegas Urbina produceert in totaal 300.000 flessen rode wijn (Crianza, Reserva en Gran Reserva) en 50.000 flessen Blanco en Rosado. Klassiek en elegant met een groot rijpingsvermogen, fijne wijnen met veel body, consistentie en aangenaam.


Wijnen met D.O.C. Rioja van zijn eigen wijngaarden in Cuzcurrita del Río Tirón, het meest westelijke deel van de denominatie en Uruñuela, in het hart van de D.O.C.bottom of page