top of page

Rioja - Spanje

Bijgewerkt op: 7 jun. 2023

Wijnbouw werd al eeuwen geleden verankerd in La Rioja. Ruim voordat de jaartelling startte, introduceerden kolonisten uit Libanon en Syrië, de wijnbouw in de Spaanse regio. Toen misschien wel de bekendste wijndrinkers uit de geschiedenis, de Romeinen, voet zetten op de grond van Rioja werd de wijnconsumptie – en dus ook de productie – sterk gestimuleerd. De druifluis die rond 1870 sterke schade toebracht in Frankrijk, dwong wijnhandelaren andere gronden te verkennen. Zij kwamen uit in La Rioja en creëerden daarmee de laatste voorwaarde voor de hedendaagse faam van de wijnen.

Het Cantaberisch Gebergte vormt een natuurlijke bescherming voor de wijngaarden in het dal van de Ebro. De koele en vochtige zeewind van de noordkust laat de druiven daardoor gerust. Bovendien is de relatief arme kalk- en kleibodem op deze hellingen uiterst geschikt voor wijnbouw.

In Haro kan je de beste wijnen proeven uit de wijngaarden van Rioja. Of het nu Ramon Bilbao, Tondonia, Marquis de Marietta of Urbina is.
Haro de hoofdstad van Rioja

De Rojastreek is onderverdeeld in drie regio’s: het westelijk gelegen Rioja Alta, het oostelijke Rioja Oriental (Baja) en Rioja Alavesa dat in het noorden een klein deel van de streek beslaat waarvan Haro de hoofdstad is. Typerend voor La Rioja zijn de twee rivieren: de Ebro en Río Oja, waarnaar de streek vernoemd is. En de stevige wijnen natuurlijk!

Rioja wijn DOCa (Tempranillo/Garnacha/Garganega) wordt geclassificeerd op leeftijd zoals Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.


Bodegas Bilbainas


In het noorden van Logroño, in Haro, ligt de wijngaard Bodegas Bilbainas. Het landgoed van 250 hectare, gelegen in de meest prestigieuze enclave van de Rioja Alta-wijnmakerijen, voedt de wijnmakerij met zijn eigen druiven en maakt het een van de grootste en meest uitstekende wijngaarden in de Rioja-gemeenschap. De tertiaire bodems bestaande uit kalksteen, mergel en zandsteen (unieke kenmerken in het noorden van Rioja Alta) en de klimatologische mix tussen de milde mediterrane en de Atlantische effecten voor uitstekende oogsten zijn het meest geschikt voor de productie van verouderde wijnen.

Veel geleerd van het bezoek aan dit wijnhuis. Probeer ook eens een Rioja wijn.
Bezoek aan Bodega Bilbainas wat ook Vina Pomal heeft

Dit wijnhuis bestaat eigenlijk uit 3 wijnhuizen: Vina Pomal, La Vicalanda, Vina Zaco waarvan Vina Pomal het oudste wijnhuis is. De oorsprong van de wijnmakerij gaat terug tot 1859 toen Savignon Frères & Cie. Zich in Haro vestigde op de vlucht voor de phylloxera die de Gallische wijngaarden aantastte. In 1901 verwierf een groep ondernemers uit Bilbao de wijnmakerij en richtte het bedrijf Bodegas Bilbainas op.

Viña Pomal werd bedacht door Don Santiago de Ugarte, mede-oprichter van Bodegas Bilbainas en de eerste algemeen directeur van het bedrijf. Het eerste label waarin Viña Pomal als denominatie verschijnt, behoort tot een Special Reserve uit de vintage 1904 (een werkelijk uitzonderlijke vintage).


Hoewel ze later zouden samenvloeien tot één merk, werd in 1904 ook Castle Pomal samen met Viña Pomal geboren, wat, bestemd voor de Britse markt, het belang laat zien dat de internationale dimensie van het merk heeft gehad en altijd heeft gehad. Interessant is dat alleen de labels van Castle Pomal het wapen van het Spaanse Koninklijk Huis bevatten, waarvan de wijnmakerij de officiële wijnleverancier was.

De wijnmaker van Bodegas Bilbainas vertelt mij meer over de wijngaarden waar de druiven staan.
Bodega Bilbainas in Rioja in de Alavesa Wijngaarden

Bodegas Bilbaínas combineert zowel traditionele praktijken als andere praktijken die kenmerkend zijn voor de meest geavanceerde wijnbouw om de hoogste kwaliteit te garanderen. Onder de eerste, handmatig snoeien, groen snoeien, handmatig strippen, druiven verwijderen en handmatig oogsten worden beoefend. Onder de laatste: precisie wijnbouw of de techniek van seksuele verwarring tegen ongedierte.

Viña Pomal is een van de meest uitzonderlijke en traditionele wijnen in het land. Een trouwe wijn als weinigen in de klassieke stijl van authentieke Rioja. De uitstekende eigenschappen van de wijngaard, eigendom van dezelfde wijnmakerij, de zorgvuldige selectie van de druiven - 100% Tempranillo - en het zorgvuldige verouderingsproces in Amerikaanse eiken vaten geven Viña Pomal die unieke stijl die het als een standaard onder de wijnen van Rioja plaatst.

Sinds zijn eerste verschijning, in 1908, heeft Viña Pomal zich kunnen aanpassen aan de nieuwe tijden zonder de oorspronkelijke kenmerken uit het oog te verliezen die haar erkenning en prestige hebben gegeven: elegante, evenwichtige en delicate tonen van veroudering.


Urbina wineries


Familiewijnmakerij gelegen in Cuzcurrita del río Tirón met meer dan 150 jaar geschiedenis.

Salvador Urbina verhuisde in 1870 naar Cuzcurrita en produceerde de eerste wijnwijnen, met wijngaarden die nog steeds in Urbina-wijnen worden gebruikt.

Zijn zonen Ciriaco en Paquita zetten het beroep voort, en het zijn Pedro en Jesús Angel, kleinkinderen van Salvador, die in 1986 in de huidige kelder begonnen te produceren in roestvrijstalen tanks.

Momenteel leidt de vierde generatie, Angel, Pedro en Santiago de wijnmakerij- Het zijn professionals in de sector (catadores, onderzoekers, ingenieurs en artsen), en hebben samen veel wijnbereidingservaring.

Naast de wijngaarden bezocht te hebben van Boedgas Urbina, ook goed in de kelder gekeken en het bottelproces meegemaakt.
Bezoek aan Bodegas Urbina

Alleen biologisch geproduceerd met druiven van onze eigen wijngaarden van de Rioja Alta, in Cuzcurrita del Río Tirón en de Singular Vineyard Valle del Ángel.

De teelt wordt gedaan in bush vine {gobelet} en dubbele cordon struiken met een beperkte opbrengst. Bij de vinificatie worden inheemse gisten gebruikt die de wijn een unieke persoonlijkheid geven, de complexiteit van Urbina-wijnmakerijen.


Bodegas Urbina produceert in totaal 300.000 flessen rode wijn (Crianza, Reserva en Gran Reserva) en 50.000 flessen Blanco en Rosado. Klassiek en elegant met een groot rijpingsvermogen, fijne wijnen met veel body, consistentie en aangenaam.


Wijnen met D.O.C. Rioja van zijn eigen wijngaarden in Cuzcurrita del Río Tirón, het meest westelijke deel van de denominatie en Uruñuela, in het hart van de D.O.C.


Natuurlijk zitten hun wijnen in mijn assortiment en te koop via de wijnshop op de website.Vina Tondonia

Bodegas Lopez de Heredia is een van de grote wijnschatten die de wijnwereld rijk is. Opgericht in 1877 door Don Rafael López de Heredia y Landeta, werd de Bodega gebouwd dicht bij het treinstation van Haro, in Rioja. Deze locatie is geografisch symbolisch en belangrijk voor de nabijheid van toegang tot de ideeën van Bordeaux en praktisch nuttig voor het vervoer van zowel druiven als wijnen.


De heer López vestigde de legendarische Tondonia-wijngaarden op de alluviale hellingen met uitzicht op de rivier de Ebro aan de rand van de wijnregio’s Alta en Alavesa. Een visionair en een romanticus, zijn ambities waren indrukwekkend en omvatten architecturale plannen die bijna aan de Sagrada Familia deden denken. Beide gebouwen zijn inderdaad onafgewerkt, maar beide zijn iconisch, niet in de laatste plaats vanwege hun Babelachtige schaal …

Hun beroemde uitkijktoren in Haro is een groot monument en, zoals de naam al aangeeft en de bedoelingen zijn verordend, een goede plek om de voortgang van de wijnstokken gedurende de seizoenen te observeren. Het staat lokaal bekend als de Txori-Toki, de Baskische term voor een vogelhuisje.

Het eigendom van Lopez de Heredia strekt zich uit over 170 hectare en vier autonome wijngaarden, waarvan Tondonia zowel de grootste (70 hectare) als de beroemdste is. De andere drie zijn Cubillo, Bosconia en Gravonia; elk met onderscheidend terroir en aspect en verschillende stijlen van wijn.


Wat druivenrassen betreft, worden de rode wijnen gedomineerd door Tempranilo, maar er zijn ook oude wijnstokken van Graciano, Garnacha en Mazuelo. De witte druiven komen uit zowel Viura als Malvasia, met meer van de voormalige geplant, waarvan sommige extreem oud zijn.


Eén kenmerk van Vina Tandonia is natuurlijk het gebruik van eik, of het nu de grote vaten zijn die worden gebruikt voor de gisting of de Bordeaux-vaten voor rijping, waarvan er meer dan 14.000 in de labyrintische kelders van de bodega zijn. Nieuwe eik wordt gemeden en de meerderheid, maar niet alle vaten, zijn afkomstig uit Amerika. Een interne Cooperage zorgt ervoor dat aan de specificaties wordt voldaan en het verouderingsregime neigt naar het langere einde van de schaal, zij het binnen de grenzen voorgeschreven door de wetten van de Denominacion.


Reserva en Gran Reserva rode en witte wijnen worden op dezelfde manier verwend, met frequente rekken als nodig, ei-witte bokken en bottelen zonder filtratie. Een verdere stilistische sleutel is de uitgebreide veroudering van de flessen voorafgaand aan de release. Cashflow is zeker geen koning in Tondonia; de zoektocht naar perfectie staat voorop en de wijn, in tegenstelling tot die uit sommige gebieden die men zou kunnen noemen, wordt pas vrijgegeven wanneer hij klaar is. En de kwaliteit is zodanig dat de topwijnen dit plateau van perfectie jaren en jaren, vaak tientallen jaren behouden. Een fascinerende proeverij van oude witte en rode Riojas in The World of Fine Wine in 2011 bevestigde dit feit; de oudere sterwijnen waren meestal uit Tondonia (met een of twee van Riscal weliswaar) en de jaargangen die opvielen waren 1945, 1964 en de relatief jeugdige 1970!

De Lopez de Heredia-wijnen zijn niet allemaal oud en eerbiedwaardig en het is geweldig dat de jongere exemplaren, met behoud van de huisstijl en de elegante warmte die men van fijne Rioja mag verwachten, een uitbundige frisheid en toegankelijkheid hebben die men misschien niet heeft verwacht van deze bron. Met andere woorden, de hele wijnfamilie maakt indruk; Lopez de Heredia biedt het perfecte tegengif voor wereldwijde wijnhomogeniteit met een bereik dat uitdagend en divers, cerebraal en toch sensueel is.


Marques de Murietta


De oorsprong van de wijnmakerij Marqués de Murrieta is ook de oorsprong van Rioja. Don Luciano Murrieta, die de in Bordeaux geleerde technieken toepaste, produceerde de eerste Rioja-wijn in 1852, met de bedoeling om in de loop van de tijd te blijven bestaan.

Don Luciano was vanaf het begin duidelijk dat een wijn met de kwaliteit van Rioja en een goede rijping, de mogelijkheid zou hebben om buiten Spanje te worden geëxporteerd. Om deze reden aarzelde hij niet om die mythische jaargang van 1852 naar landen als Mexico en Cuba te sturen en werd hij ook de eerste Rioja die werd geëxporteerd.


In het kasteel van Ygay versmelten de edele materialen en de nieuwste technologieën in een perfecte unie, waardoor het oudste industriële gebouw van Europa een maatstaf wordt voor moderniteit en evenwicht.

Dankzij het historische belang voor de wijnwereld, het erfgoed en de architectuur van het gebouw zelf, werd het kasteel van Ygay en dus het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta in 2019 uitgeroepen tot museum.


Sinds 1983 heeft de familie Cebrián-Sagarriga de leiding over Marqués de Murrieta Estates &; Wines, een familie die is opgeleid in goed werk en dagelijkse inspanning. Enkele broeders met een Galicisch hart die dag na dag met genegenheid en dankbaarheid aan hun ouders denken:

Comments


bottom of page