De wijncultuur in Frankrijk is hier zo'n 2000 jaar geleden begonnen in de buurt van Narbonne. Het hoogtepunt van de wijnbouw kende dit gebied onder de Romeinen toen wijn uit dit gebied al bekendheid genoot in Rome en werd geëxporteerd naar Duitsland. Met de val van het Romeinse Rijk verloor het gebied ook zijn bekendheid. In periode erna werd er nog voornamelijk wijn geproduceerd voor regionale consumptie en had het internationaal een slechte naam voor voornamelijk slobberwijn. Tegenwoordig is het een gebied van herstructurering, verjonging en vernieuwing. Languedoc-Roussillon is als het ware de Nieuwe wereld van Frankrijk.




De Languedoc strekt zich uit over drie departementen: Gard, Herault en Aude (de rivieren in de Languedoc) en kent qua bodem geweldige contrasten wat een grote verscheidenheid aan goede wijnen oplevert. Het klimaat is mediterraan met ruim 2000 zonuren en staat sterk onder invloed van de Mistral en de Tramontane wind.

Eigenlijk kan je hier alle druivensoorten uit heel Frankrijk terugvinden waarvan goede wijn wordt gemaakt door jonge producenten op oude wijngaarden.


Laurent Miquel


In 1791 werd Cazal Viel overgenomen door de familie Miquel. Het land rondom het huis was zeer vruchtbaar en het gebied werd gebruikt voor de jacht en voor het verbouwen van wijn. De wijn leverde in die tijd weinig op en bracht de familie Miquel daarom weinig rijkdom. Bijna 200 jaar later in 1970 wordt er in deze Zuid-Franse wijngaarden grootschalig Syrah verbouwd. Wijnmaker Henri Miquel, met de bijnaam ‘Monsieur Syrah’, brengt in 1980 zijn eerste jaargang uit als wijnmaker.

De familie Miquel plantte de eerste Viognier wijnstokken in 1992. De eerste oogst van deze Viognier druiven, in 1995, was een groot succes. De familie Miquel werd hierdoor gemotiveerd om nog meer van deze prachtige druiven te planten. In 2009 kochten Laurent Miquel en zijn vrouw Neasa Corish Miquel het Château Les Auzines Lagrasse op het mooie land in de appellatie Corbieres.


Tijdens het bezoek aan dit wijnhuis kreeg ik en interessante proeverij van Neasa Miquel. De nieuwe Auzines-lijn met Albarino, rosé en Syrah / grenache zal worden gebruikt in mijn wijnproeverijen voor mijn gasten @home, maar ik was het meest onder de indruk van de Bardou Cessenon gemaakt van oude wijnstokken uit een enkele wijngaard en 14 maanden gerijpt in nieuw en tweede gebruik barrique. Er zijn slechts 6800 flessen gemaakt. Ik begrijp waarom Jancis Robinson zei dat deze producent, gevestigd in Château Cazal Viel in St-Chinian, een van de meest betrouwbare en toekomstgerichte producenten in de Languedoc is.




9 keer bekeken0 reacties

Bijgewerkt: jan 6






De Elzas: of Alsace zoals ze daar zeggen is ongelooflijk mooi. De dorpjes zijn zeer pittoresk, liggen tussen de wijngaarden in en lijken wel uit een sprookje gekomen.



Dit heeft natuurlijk te maken met de turbulente geschiedenis die dit gebied heeft gehad. Het gebied is wel degelijk Frans, de mensen voelen zich Frans echter spreken ze net zo goed Duits omdat ze 2-talig worden opgevoed.














Ik vind het een bijzonder gebied met de wijngaarden op steile, zonnige hellingen en waar de ooievaar tussen de wijnstokken loopt. Bijna alle wijnen uit de Elzas worden gemaakt van 1 druivenras, welke ook op het label staat vermeld. Ze zijn zeer aromatisch en de vinificatie is er dan ook op gericht om de smaken, aroma's en frisheid te behouden door het gebruik van termperatuurgestuurde RVS tanks.


De Riesling en Pinot blanc hebben mijn voorkeur, echter moeten we de Gewurtztraminer, Pinot gris, Sylvaner en Muscat niet vergeten met hun mooie volle fruitige smaken.





9 keer bekeken0 reacties

De regio Piëmont ligt aan de voet van de Alpen en biedt een vergelijkbare combinatie van excellente wijnen, gastronomie en een schitterend landschap. Je zou met gemak je hele vakantie tussen de beeldschone wijngaarden en de cantinas in de Langhe kunnen doorbrengen. Hier in de heuvel worden de mooiste, meest gestructureerde rode wijnen gemaakt, zoals de Barolo, Barbaresco maar ook de Nebbiolo, Barbera en Dolcetto.

Het landschap met zijn eindeloze wijngaarden is zo bijzonder en zo perfect dat het in 2014 is toegevoegd aan de Enesco Werelderfgoedlijst. Bovendien heeft een nieuwe generatie wijnmakers weer oude authentieke druiven tot leven gewekt zoals Arneis en de Favorita, twee geurige, frisse en heerlijke witte wijnen.

Het is hier werkelijk zo mooi en om daar zo optimaal mogelijk van te genieten is het ontzettend leuk om met de auto al die kleine steden te bezoeken. Het landschap blijft je verrassen met elke bocht die je neemt. Er zijn vele wijnhuizen/wijngaarden welke je kunt bezoeken en waar je van een heerlijke wijnproeverij kan genieten.

Leuke tip: een ontzettend goed B&B in omgeving Alba is Cascina Giardini.


Barolo - Wijnhuis Marchesi di Barolo

De historische kelders van Marchesi di Barolo bevinden zich in de stad Barolo, in het gebouw met uitzicht op het kasteel van de markies Falletti. Het is hier dat meer dan 200 jaar geleden een prachtig verhaal begon. Het verhaal van een wijnkelder waar, in het hart van de regio Langhe en beschermd door glooiende heuvels, een wijn werd geboren. Deze wijn, zoals de Franse traditie suggereert, heette Barolo zoals de stad waar het voor de eerste keer werd geproduceerd.

Barolo - Wijnhuis Marchesi di Barolo

De historische kelders van Marchesi di Barolo bevinden zich in de stad Barolo, in het gebouw met uitzicht op het kasteel van de markies Falletti. Het is hier dat meer dan 200 jaar geleden een prachtig verhaal begon. Het verhaal van een wijnkelder waar, in het hart van de regio Langhe en beschermd door glooiende heuvels, een wijn werd geboren. Deze wijn, zoals de Franse traditie suggereert, heette Barolo zoals de stad waar het voor de eerste keer werd geproduceerd.

De Barolo, zoals we hem nu kennen is ontstaan in de 2e helft van de 19e eeuw. De eer gaat naar Marchesi di Barolo, of beter gezegd de markiezin. Zij kwam oorspronkelijk uit Frankrijk, was kwalitatieve goede wijn gewend en vond de Nebbiolo (lokale) wijn niet lekker. Door het gebruik van een complete fermentatie en veroudering op grote Sloveens houten vaten slaagde zij er rond 1830 in de kwaliteit van de wijn zo goed te maken dat alle kwaliteiten tot zijn recht komen: Nebbiolodruif, krachtig en sober, kan goed ouderen en heeft alle kenmerken om dit buitengewone terroir tot uitdrukking te brengen. De Markiezin was zo trots op deze mooie wijn dat ze besloot een groot aantal vaten naar de koning van Piemonte en Sardinië te sturen. De wijn viel ontzettend zo goed in de smaak bij de koning dat hij alle Barolo van de markiezin kocht. Daarom heet Barolo nog altijd “de koning van de wijnen en de wijn van de koningen”.

Een bezoek aan dit wijnhuis is een leuke ervaring. Ga zeker eens langs en doe een wijnproeverij met deze mooie wijnen: Marchesi di Barolo

Barolo is gemaakt van de druif Nebbiolo en afkomstig uit de plaats Barolo in Piemonte. Naast de diversiteit van de Piemontese bodem, worden de Langhe gekenmerkt door een vrij specifiek microklimaat, gematigder dan de aangrenzende gebieden: de Alpen beschermen tegen de koude noordwestelijke winden terwijl de zuidelijke zijde wordt beschermd door de Apennijnen. Temperatuurbereik is essentieel tijdens de oogst om de druiven intens geurend te maken: de plotselinge verandering in temperatuur tussen dag en nacht veroorzaakt kristallisatie op de schil van de druiven, wat resulteert in buitengewone geuren en geuren na vinificatie.

De grootste verdienste gaat echter naar de mensen die konden begrijpen wat de natuur spontaan heeft aangeboden. Door zijn lange, historische ervaring is Marchesi di Barolo een trouwe exponent van de diversiteit van het land en zijn inheemse wijnstokken, terwijl zij de typische kenmerken van haar producten nauwgezet respecteert en behoudt. Dit alles wordt bereikt door het gebruik van druiven die afkomstig zijn van landgoed wijngaarden en van het bijdragen van wijnboeren geselecteerd door de jaren heen, voorkeur voor een optimale positie en het vermogen om individuele wijngaarden te behouden. Marchesi di Barolo beheert ongeveer 200 hectare aan wijngaarden en produceert wijnen van de belangrijkste inheemse variëteiten van Langhe, Roero en Monferrato. Om hun verschillende kenmerken beter te definiëren en te verbeteren, worden de meest prestigieuze historische crus gemaakt van één enkele variëteit, en individueel verouderd en gebotteld.

Wil je kennismaken met de Nebbiolo druif, probeer dan eerst de Barolo van Marchesi di Barolo. De kleur is granaatrood met robijnrode reflecties. Het aroma is intens en persistent met verschillende sporen van kruiden, kaneel, absinth, tabak en wilde roos. De smaak is vol en elegant, met zachte tannines. De pittige toon en de hints van hout perfect mengen.

11 keer bekeken0 reacties
Volg mij ook op Facebook en Instagram
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

kvk breda: 70742030