De wijnbouw in de Provence is vermoedelijk de oudste van Frankrijk, samen met de wijnbouw in de buurt van Narbonne. Het heeft een subtropisch klimaat, met meer dan 3000 zonuren per jaar,wat sterk wordt beïnvloed door de Mistral. Door dit klimaat is het mogelijk om zonder probleem volledig biologische wijn te maken.

De 4 klassieke Provençaalse rassen voor rosé en rood zijn grenache, cinsault, mourvedre en tibouren. Grenache is het meest aangeplante ras in de Provence en hiervan wordt samen met de cinsault gebruikt om één van de mooiste rosé ter wereld te maken.

Bandol is echter een aparte AOC en de wijnen die hier vandaan komen worden voornamelijk van mourvedre gemaakt. Deze wijnen zijn zo mooi en bijzonder en worden door de kenners als Grand Cru gezien en vergeleken met een hele goede Bordeaux die nog heel wat jaren bewaard kan worden. De wijn zal hierdoor alleen nog maar mooier worden.

De stad Bandol is een mooi oud stadje met een haven en een leuke boulevard waar je in de vele restaurantjes heerlijk kan eten met een goed glas Bandol erbij. Ga vooral eten bij restaurant le Square Het eten is echt geweldig met een goede wijn/spijs combinatie voor een nette prijs maar voor een Michelin ster waardig diner.


Chateau Pibarnon

De adembenemende schoonheid van de Pibarnon-wijngaard en de originaliteit van zijn uitzonderlijke terroir worden verzameld in de majesteit van zijn wijnen.

De oorsprong van de verfijning en elegantie van Pibarnon-wijnen ligt in de fascinerende locatie met uitzicht op de Middellandse Zee, waar de wijnstokken, geplant op restanques (traditionele Provençaalse droge stenen keermuren) tot 300 meter boven zeeniveau, met een zorgvuldig behouden ecosysteem en een uitzonderlijke lokale bodem.Op deze bijzondere bodem leidt de familie Saint Victor al meer dan 30 jaar een groot avontuur, waardoor Pibarnon op de lijst van enkele van de grootste wijnen van Frankrijk staat.

Tijdens mijn bezoek aan dit chateau heb ik persoonlijke rondleiding, toelichting over hoe deze wijn tot stand komt en een proeverij gekregen van de jonge maar uiterst talentvolle wijnmaakster Marie Laroze. Pibarnonwijn is wat zachter, zijdeachtiger dan de meeste andere Bandols. Het is het hoogst gelegen wijngoed in Bandol op 300 m hoogte. Voor hun bijzonder mooie AOP Bandol wijn gebruikt men 70-90% mourvèdre en 10-30% grenache. Gemiddelde prijs voor deze topper is € 36,- maar voor deze kwaliteit is dit zeker niet teveel. Deze wijn kan je nog zeker 10 jaar bewaren en zal net als een goede Bordeaux zoals bijv. Pauillac (waar deze wijn mee vergeleken wordt door belangrijke wijnrecensenten) alleen maar mooier worden.

Domaine Tempier

Het Landgoed Tempier bestond al tijdens het bewind van Lodewijk XV. De bastide werd gebouwd in 1834 en won zijn eerste gouden medaille in 1885. Na de ernstige phylloxera (druifluis)crisis herplantte Léonie Tempier (overgrootmoeder van Lucie Peyraud) de wijnstokken op Amerikaanse onderstammen. De kluiskelder wordt gebouwd en cementtanks opgezet.

Tijdens het bezoek aan Domaine Tempier werd ik hartelijk verwelkomd door eigenaar Véronique Peyraud. Veronique is een directe afstammeling is van de familie Tempier die deze wijnmakerij startte in het jaar 1834. De wijngaard bestond toen al meer dan 100 jaar en is de oudste geregistreerde AOP-wijngaard van Bandol. Ze werken biodynamisch en kijken dus naar de stand van de maan voor de werkzaamheden in de wijngaard, zodat wijnbouw en natuur in volledige harmonie zijn. De wijnen hebben al jaren een zeer goede reputatie en wonnen vele internationale prijzen. Het Terroir is hier erg belangrijk en ze hebben verschillende jaargangen, elk met hun eigen karakter en smaak. Ik heb ze allemaal mogen proeven incl. wijn rechtstreeks uit de vaten die binnen enkele maanden gebotteld gaat worden 😉🍷.

De wijn kan bestaan uit Mourvedre, Grenache., Cinsault en een beetje Syrah. Zoals AOP Bandol voorschrijft wordt de wijn minimaal 18 maanden bewaard in grote eikenhouten vaten en deze wijn is van zo'n goede kwaliteit dat je hem nu kunt drinken maar ook na 20 jaar waar de frisheid, kruidigheid en fruitigheid perfect samenkomen. De wijn heeft goede tannines en mooie zuren waardoor de kwaliteit verzekerd is. Ik heb de 1992 (dus 28 jaar oud) geproefd en wat een fantastische wijn. Dit was echt een geschenk dat je niet elke dag krijgt. Natuurlijk heb ik wat wijnen gekocht waaronder de Tempier Cuvee La Migoua. Ik bewaar deze wijn voor later in mijn wijnkelder.

Domaines Bunan

In de diepten van de Bandol-appellatie, aan de rand van de mediterrannée, is de Moulin des Costes in de Cadière D'Azur een uitzonderlijke plek op de top van kalkstenen heuvels. In 1961 werden Paul en Pierre Bunan, mannen die ondergedompeld waren in de wijnbouw van de Middellandse Zee, verliefd op een landgoed in de Bandol-regio, een nobel en alom gerespecteerd wijnbouwgebied in het zuiden van Frankrijk.

Paul's zoon, Laurent, keerde terug naar het landgoed van de familie na het voltooien van zijn studies in oenologie en wijnmaken in Californië. Hij was de eerste van de volgende generatie die de deuren opende voor een nieuwere en modernere benadering. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de export en ontwikkeling van de Domaines Bunan. Zijn zus Françoise is verantwoordelijk voor de communicatie met kunst die een centrale rol speelt in haar strategie. De gecombineerde talenten van deze familie komen samen om een warm, gastvrij en zeer bekwaam team te creëren. Excellentie en authenticiteit zijn de kenmerken van deze familie die er trots op is wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren.

38 keer bekeken0 reacties

Voor veel wijnliefhebbers is het fraaie stadje Saint-Emilion een bedevaartsoord. Op en rond de heuvel van Saint-Emilion liggen de wijngaarden. Ze verschillen onderling enorm. Vooral qua bodemsamenstelling en ligging ten opzichte van de zon. Maar in alle wijngaarden is de Merlot de belangrijkste bewoner.


In Saint-Emilion wordt de Merlot gemengd met Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Een goede Saint-Emilion kan lang worden bewaard. Saint-Emilion en Pomerol zijn plaatsen waar de Merlot zich van zijn beste kant laat zien.

Meer dan de helft van de wijn uit Saint-Emilion is Grand Cru. Deze titel zegt daardoor niet zo veel. En wanneer je bij de slijter of op internet een Saint-Emilion Grand Cru voor een tientje ziet, dan is de kans groot dat je - ondanks het fraaie etiket - met een eenvoudige wijn te maken hebt. Wil je een goede betaalbare St. Emilion, neem dan de Grand Cru Classée.

De beste wijnen van Saint-Emilion zijn de Premier Cru Classées A en B. Maar enkele huizen hebben een Premier Cru Classée A classificatie en elf wijnhuizen Classée B. Deze wijnen zijn van uitzonderlijke kwaliteit en daar hangt dan ook een pittig prijskaartje aan.


16 keer bekeken0 reacties

De Loirevallei is een idyllische streek in Centraal-Frankrijk, met glooiende groene heuvels, velden met zonnebloemen, oude stadjes, kloosters en indrukwekkende kastelen. Het is het land waar vroeger de koningen en de adel hun buitenverblijven hadden om van het goede leven te genieten. Het is een rijke en vruchtbare streek, waar wijncultuur al eeuwenlang te vinden is.

De druivensoorten die zich hier goed thuis voelen zijn: sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay voor witte wijn en cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon, gamay en malbec voor rode wijn. Ook is de Loirevallei de grootste producent van mousserende wijn naast Champagne.


Het is een uitgestrekt gebied die de langste rivier (Loire) van Frankrijk volgt van Sancerre via Touraine en Anjou-Saumur naar Pays Nantais. Het heeft een Continentaal maar ook een Maritiem klimaat waardoor er zeer verschillende wijn kan worden gemaakt. Van frisse en expressieve Sancerre en Pouilly-Fume, heerlijke Chenin Blanc of sparkling uit Vouvray en Tourraine en mooie rode wijn uit Chinon of Bourgueil of zoete witte wijn uit Coteaux du Layon. Ze zijn zeker het proberen waard.

Bezoek de vele kastelen en geniet van alle moois wat voortkomt uit dit mooie gebied. Of het nu mooie wijnen, heerlijke geitenkazen of de lekkerste visschotels betreft.

Saumur

Saumur is een klein stadje en een gemeente in centraal oostelijke deel van de regio Pays de la Loire in het departement Maine-et-Loire. Saumur ligt aan de Loire en staat bekend om zijn AOC wijnen. Er worden hier voornamelijk witte (cremant/sparkling) wijnen van de Chenin blanc druif geproduceerd maar er zijn ook mooie rosé en rood beschikbaar van de Cabernet Franc druif . Hoog boven de stad torent het kasteel waar je een prachtig uitzicht over de Loire hebt. Gelukkig zijn er overal terrassen aanwezig waar je kunt genieten van de heerlijke cremant.

Touraine - Domaine Bellevue


Deze AOC heeft net als Saumur witte (cremant), rosé en rode wijnen echter wit is geproduceerd van de druif Sauvignon blanc. Ik heb een bezoek gebracht aan Domaine Bellevue van Patrick Vauvy. Domaine Bellevue is gevestigd in Walnuts on Cher. Vier generaties zijn elkaar opgevolgd op het landgoed en op dit moment voert Patrick de scepter binnen dit wijnhuis.

Dit domaine heeft met zijn Touraine Sauvignon blanc al meerdere jaren een gouden award van Medaille d'Or gewonnen. Patrick is naast eigenaar ook de vigneron (wijnmaker) van dit wijnhuis en heeft mij veel uitgelegd over zijn wijngaard, bodem (vuursteen) en terroir en het maken van zijn wijn (de vinificatie) maar ook hoe hij omgaat met problemen zoals schimmel(ziektes) en klimaatverandering. De zeer karakteristieke bodems zijn zandig en kiezelhoudend (de zandlaag kan soms 1m bereiken). De ondergrond is kalksteen of klei-kalksteen met vuursteen (silex), waardoor een zeer goede waterregulatie bij de wortels mogelijk is wat heel belangrijk is. Ik heb zijn gehele assortiment mogen proeven en je proeft wel degelijk de kalk en vuursteen terug in de mineralen van de wijn. Het gehele terroir is voor de wijn belangrijk echter de vigneron kan met zijn stijl net dat beetje extra aan de wijn geven. Ik begrijp dan ook helemaal waarom hij iedere keer de meest prestigieuze prijzen wint.


Touraine - Montlouis-sur-Loire - Domaine Franck Breton


Naast Touraine AOC heb je ook nog 6 sub-zones zoals bijv. Touraine Montlouis sur Loire. Dit om de verschillen in druivensoorten, het gehele terroir en de kunst van het wijnmaken te benadrukken. Dit wijnhuis produceert Montlouis natuur wit droog, halfdroog, zacht en sprankelend (brut en halfdroog) evenals AOC Touraine rood en rosé natuur en sprankelend. Er wordt tevens biologisch gewerkt.

Chinon - Domaine Charles Joguet

Deze AOC word zeer gerespecteerd voor zijn mooie rode wijn gemaakt van de Cabernet Franc druif. Je hebt gemakkelijk te drinken fruitige wijn maar ook mooie, krachtige en gestructureerde wijnen die pas na 2 jaar rijping op de markt worden gebracht maar nog 20 jaar of meer kan ouderen. Dit is mogelijk omdat de wijn mooie fruitsmaken, zuren en goede tannines heeft.

Ik heb het geluk gehad de gehele range van Chinon Clos de la Dioterie, domaine Charles Joguet te mogen proeven die druiven van 70 jaar oude wijnstokken gebruikt.

Deze zeer oude wijnstokken, met een lage opbrengst (30 hl / ha) genieten elke zorg en aandacht om tot perfecte rijping te komen. Met de noord-oostelijke ligging, is dit de laatste wijngaard die wordt geoogst. Na de oogst worden de druiven naar de chai (wijnmakerij), pal naast deze wijngaard gebracht. Een strenge selectie tijdens het oogsten, zorgvuldige vergisting met strenge controles tijdens de wijnbereiding vinden hier plaats. Alles moet perfect zijn is het credo. de wijn rijpt 25 maanden waarvan 18 maanden in eiken vaten (nieuw en gebruikt). Clos de la Dioterie kan heel mooi ouderen.


Vouvray - Domaine Vigneau-Chevreau


Dit is het belangrijkste witte wijn AOC in het Touraine gebied. De wijn is gemaakt van de Chenin blanc druif. De beste wijngaarden liggen op het zuiden gerichte hellingen en kijken uit op de rivier de Loire. De bodem bestaat uit klei waardoor deze een stuk koeler is en de druif meer moeite heeft om volledig rijp te worden en heeft daarom de zon hard nodig.

Ik heb een bezoek gebracht aan Domaine Vigneau-Chevreau in Vouvray. Ll’Abbaye de Marmoutier heeft in de 4de eeuw St Martin gesticht en deze abdij is wijnranken gaan aanplanten in de vesting van de Rougemont, de eerste wijngaard in centraal Europa. Domaine Vigneau-Chevreau heeft de rechten van deze historische wijngaard genaamtd “Clos de Rougemont” in Vouvray op voorwaarde dat ze het in de originele staat zouden terugbrengen. Om dit te realiseren werden alleen de beste wijnranken gebruikt.


Er wordt volledig biodynamisch gewerkt en ze maken er droge, halfzoete, zoete en sparkling (cremant) wijnvan 100% Chenin Blanc druif.


Sancerre - Domaine Blondelet


Sancerre AOC heeft een zeer goede naam voor zijn wijnen en produceert deze alleen van Sauvignon blanc en Pinot Noir druif. De stijle hellingen, de rivier en natuurlijk de bijzondere bodem van kalksteen, mergel en vuursteen (silex) hebben veel invloed op de wijn. De witte wijn is fris, heeft veel smaken van kruisbes en grapefruit, medium alcohol en hoge zuren. Ik heb een bezoek gebracht aan Domaine Blondelet in het hart van Pouilly.


Michelle en Jean-Michel Masson richtten in 1975 DOMAINE MASSON-BLONDELET op. In 1980, in het hart van het dorp Pouilly, bouwden ze een ondergrondse kelder op 3 niveaus om door de zwaartekracht te werken. In 2000 voegden hun twee kinderen Mélanie en Pierre-François zich bij hen. Ze zijn de zevende generatie wijnmakers van het landgoed. Ik heb gesprekken gevoerd met Mélanie.


Hun Sauvignon blanc en Pinot Noirzijn geplant op hellingen op de beste terroirs van de AOC. Ze zijn zuid/zuid-oost georiënteerd en kunnen profiteren van een microklimaat gecreëerd door de rivier de Loire. Ze werken al meer dan 40 jaar biologisch en ze willen graag de expressie van de 3 terroirs van Pouilly-Fume tot uiting laten komen. Dit wijnhuis is dan ook beroemd om de constante kwaliteit en pure expressie Sauvignon Blanc op dit unieke en behouden terroir in de Loire-vallei.

26 keer bekeken0 reacties