In december 2017 heb ik een mooie reis naar Zuid-Afrika mogen maken. Ik heb daar een rondreis gemaakt en meerdere wijngebieden bezocht. Niet iedereen weet dat er zoveel wijngaarden in Zuid-Afrika zijn maar waarom ook niet, de omstandigheden zijn daar optimaal en de druif heeft het daar prima naar zijn zin. Je hebt 3 grote gebieden waar de meeste wijngaarden zijn aangelegd:


Coastal Region: Stellenbosch, Paarl, Constantia, Swartland en Tygerberg Breede River Valley: Worcester, Nye Valley en Robertson Cape South Coast: Walker Bay en Elgin

Ik heb dan ook van veel mooie wijnen mogen genieten. Er is zoveel variëteit in de druiven dat er altijd wel iets van je gading tussen zit. De druiven die daar optimaal groeien zijn: Syrah, Chardonay, Chenin blanc, Cabarnet Sauvignon, Sauvignon blanc, Merlot en natuurlijk de signatuurdruif van Zuid-Afrika, de Pinotage. Deze groeit alleen in Zuid-Afrika en is een kruising tussen Pinot noir & Cinsault. De wijn is dan ook goed te verkrijgen maar de Pinotage waar mijn voorkeur naar uit gaat is die van Mererendal.


Het is duidelijk dat Zuid Afrika weet hoe belangrijk de natuur is en dat je er respectvol mee moet omgaan. Bijna elk wijnhuis heeft een sustainability program voor natuur en mens. Hier kunnen Europeanen nog iets van leren.






Tijdens ons verblijf in een B&B in Worcester gaf onze host aan dat er tussen Worcester en Robertson een boutique winery zat met een goede reputatie genaamd Leipzich.

Het was onze 2e dag in Zuid Afrika en we vonden het wel leuk om daar op bezoek te gaan. Toen we aankwamen was het helaas te laat voor een tour door de winery maar we mochten wel van een proeverij gebruik maken met wat uitleg over de wijn. Tijdens het proeven van de wijn stelde ik veel vragen aan de dame die de wijn inschonk. Helaas kon de dame die de wijn serveerde niet al mijn vragen beantwoorden. Een paar tafeltjes verder zat een meneer zijn krantje te lezen en hij vond mijn vragen wel interessant en begon spontaan dieper op mijn vragen in te gaan. Bleek dat dit de master winemaker van dit wijnhuis was Michael Carmichael Green. Hij vond mijn interesse zo leuk dat hij ons gelijk de wijngaard, de bottelarij en wijnkelder meenam en alles vertelde over de wijn die daar gemaakt werd. Normaal gesproken bemoeit hij zich nooit met de bezoekers dus leuk dat hij ons interessant genoeg vond.


In dit gebied, Breede River Valley, worden veel bulkwijnen gemaakt of worden de druiven gebruikt om er gedistilleerde drankjes van te maken maar soms kom je pareltjes tegen zoals de Leipzich Winery. Het gebied is warm en zeer droog en het water van de rivier wordt gebruikt voor de irrigatie.

Toen we onze rondreis vervolgde kwamen voor door Robertson en zijn gestopt bij Van Loveren Winery om te genieten van hun meeste exclusieve wijnen tijdens een proeverij. Dat heeft ons zeker niet teleurgesteld. Over het algemeen hebben ze goed betaalbare wijnen, te koop bij Gall & Gall maar op de wijngaard zelf zijn heb je ook wijnen in het hogere segment.

Ze gebruiken vele soorten druiven van Sauvignon blanc tot Colombard en Pinot Noir tot Pinotage waar ze ook nog eens mooie wijnen van kunnen maken.

Wel goed om te weten is dat ze een sustainability program hebben. Er zijn niet alleen initiatieven om de natuur verder de kans te geven zich te ontwikkelen maar ook de medewerkers worden veel kansen gegeven om te participeren in de wijn en het ontwikkelen daarvan.


Volg mij ook op Facebook en Instagram
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

kvk breda: 70742030